Na meer dan 40 jaar is de Adolf Buylstraat heraangelegd

Posted on Posted in Economisch Huis, Oostende - De Stad aan Zee, Openbaar Domein

In januari vorig jaar werd gestart met de heraanleg van de Adolf Buylstraat. De werken in de winkelstraat zijn intussen – twee maanden vroeger dan gepland – achter de rug. Het resultaat is een moderne en aangename straat met veel groen en meer zitbanken. Economisch Huis Oostende lanceert een mediacampagne om de handelaars in deze mooie winkelwandelstraat een extra duwtje in de rug te geven, na de periode van de werken.

Eind januari 2020 werd gestart met de eerste werken voor de heraanleg van de Adolf Buylstraat. Na de vernieuwing van de nutsleidingen werd het grof geschut bovengehaald voor de rioleringswerken. Ook in volle coronaperiode werd hard voortgewerkt.

Eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Openbaar Domein licht toe: “De heraanleg van de Adolf Buylstraat was één van de eerste beleidsbeslissingen die werd genomen door het huidig stadsbestuur, aan het begin van deze legislatuur. Door de goede samenwerking van stad Oostende met de verschillende partners zijn de werken twee maanden vroeger afgerond dan gepland. We zijn er dan ook van overtuigd dat dit prachtig resultaat een flinke duw in de rug zal zijn voor de lokale handelaars die momenteel door een moeilijke periode gaan.”

Nieuwe riolering en een groene toets

De vernieuwde Adolf Buylstraat beschikt voortaan over een gescheiden rioleringsstelsel (in plaats van een gemengde riolering). Verder werd de straat ook heringericht met een vlak profiel met centraal gelegen een lijnafwatering om het water meteen ondergronds af te voeren en dus niet bovengronds via een weggoot naar de riolering. Dit afwateringselement bevindt zich op hetzelfde niveau als de verharding waardoor er geen struikelgevaar meer is. De straat werd aangekleed met zitbanken en extra groen: 10 plantvakken met een olijfwig en kruiden zoals rozemarijn, citroentijm en oregano.

Vzw Centrummanagement voorziet daarbovenop nog een laurierkers aan de ingang van elke winkel. Op die manier krijgt de vernieuwde Adolf Buylstraat nog een bijkomende groene toets.

Promotiecampagne als ondersteuning voor de handelaars

“Wij zijn bijzonder verheugd dat de door corona zwaar getroffen handelaars zich nu ten volle kunnen tonen in een prachtig heraangelegde straat”, zegt schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn. “Met het Economisch Huis hebben wij het afgelopen anderhalf jaar ons uiterste best gedaan om de Oostendse handelaars waar mogelijk te ondersteunen. Omwille van corona is er bewust gekozen voor een kwalitatieve openingscampagne gespreid over een langere periode.”

Economisch Huis Oostende lanceert ter gelegenheid van de heropening van de straat een mediacampagne om de handelaars in de Adolf Buylstraat een extra duwtje in de rug te geven. Er komt een film- en fotoshoot die de troeven van de mooie winkelwandelstraat in de verf zal zetten. Bovendien kan iedereen die vanaf vandaag via het Marie-Joséplein de  straat inwandelt, ook een foto nemen in een levensgroot fotokader met de ‘Instagramwaardige’ Adolf Buylstraat op de achtergrond. Er komt nog een testactie met duurzame #ikkoopinoostende winkeltassen voor elke handelaar in de straat, er worden diverse winacties opgezet en er wordt een marktbevraging opgestart.

Ook zijstraten worden aangepakt in 2022

Burgemeester Bart Tommelein: “De Adolf Buylstraat is een belangrijke en centrale as in de Oostendse binnenstad die het Wapenplein met Leopold II-laan en de buurt van het Kursaal verbindt. We zijn erg tevreden dat zowel de Oostendenaars als de bezoekers aangenaam in de vernieuwde straat kunnen flaneren en winkelen. Bovendien is het positief dat de werken ruim voor de zomer afgerond zijn. Zo kan Oostende de komende maanden opnieuw volop zijn rol spelen als shoppingstad bij uitstek in de ruime regio.”

Ook de zijstraten als de Hertstraat, Christinastraat een stukje van het Marie-Joséplein worden aangepakt in het najaar. De wegen- en rioleringswerken starten begin 2022. De totale kostprijs voor de heraanleg van de Adolf Buylstraat bedraagt 1.065.583,65 euro.