Stad Oostende en haar strandreddingsdienst openen het badseizoen

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

In samenwerking met de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV) worden vanaf vandaag, donderdag 13 mei 2021, strandredders voorzien in Oostende.

In het voorseizoen worden traditioneel al drie strandposten geopend tijdens de weekends: Mariakerke, Koninginnelaan en Kemmelberg. Stad Oostende en IKWV voorzien strandredders in de weekends van 13 – 16 mei (Hemelvaart), 22 – 24 mei (Pinksteren), 29 – 30 mei en 5 – 6 juni.

“Elk jaar komen er massaal veel mensen genieten van het strand in onze stad. Bij mooi weer is het ook snakken naar een frisse duik in de zee. Om de veiligheid van de badgasten te garanderen openen wij al vanaf mei in de weekends drie badzones en zetten wij strandredders in,” aldus schepen Silke Beirens.

Samenwerking met strandpolitie

Vanaf 12 juni tot 30 juni 2021, is er op deze locaties ook permanente strandredding in de week en het weekend voorzien. Daarnaast wordt de reddingsdienst vanaf midden juni ook bijgestaan door de strandpolitie.

Burgemeester Bart Tommelein: “Vorig jaar werd de strandpolitie gelanceerd en dat was een groot succes. Veiligheidsdiensten en hulpdiensten kunnen op die manier nauw samenwerken en elkaar ondersteunen. We vragen aan alle strandgangers om steeds hun richtlijnen nauwgezet op te volgen, zo houden we het samen veilig.”

Story image

Hoogseizoen: 13 strandposten, meer dan 50 jobstudenten, 8 EHBO’s

Tijdens de drukste periode, van 1 juli tot 31 augustus 2021, worden dertien strandposten geopend langs de hele kustlijn van Oostende. Hiervoor worden dagelijks 54 jobstudenten ingezet.

Naast de dertien strandreddingsposten worden ook een aantal EHBO-posten bemand. In het voorseizoen zijn dit er twee, één ter hoogte van de strandpost Mariakerke en één nabij de strandpost Kemmelberg. In het hoogseizoen wordt dit uitgebreid naar acht EHBO-posten. Hiervoor worden dagelijks 8 jobstudenten voorzien.

In het naseizoen worden – net zoals in het voorseizoen – opnieuw dezelfde drie strandposten behouden (Mariakerke, Koninginnelaan, en Kemmelberg) en dit voor de periode van 1 tot en met 15 september.

Polsbandje dragen om verloren gelopen kinderen te vermijden

Gedurende het strandseizoen zetten redders zich niet enkel in voor de veiligheid op zee. Schepen Silke Beirens: Redders worden geconfronteerd met allerhande problemen. Door de drukte op het strand zijn er bijvoorbeeld dagelijks heel wat kinderen die verloren lopen. In samenwerking met de Lokale Politie wordt dan onmiddellijk in actie geschoten. In sommige gevallen wordt het kind binnen het halfuur teruggevonden, maar vaak moeten ook grote zoektochten georganiseerd worden. We raden dan ook alle kinderen aan om een polsbandje te dragen met de naam van het kind en een telefoonnummer.”