Netheidscampagne zet problematiek van sigarettenpeuken in de kijker

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Politie, Samenleven, Stadsvernieuwing, Uitgaan, Veiligheid

Sigarettenpeuken horen niet op straat, maar wel in de vuilnisbak of in een zakasbakje. Met de netheidscampagne zet stad Oostende de komende weken de problematiek van peuken op straat in de kijker. In de uitgaansbuurt zal dit visueel duidelijk merkbaar zijn. Wie een peuk op de grond gooit, riskeert een GAS-boete. In 2021 werden al 1.069 inbreuken vastgesteld. Zonder sigaretten op de grond, krijgen we een nettere en peukenvrije stad.

Stad Oostende pakt sedert deze zomer uit met de netheidscampagne “ ’t is weer proper” om inwoners en bezoekers aan te sporen om de stad netjes te houden. Deze campagne loopt vier jaar en belicht telkens een ander netheidsthema. Na de propere stranden, richt de campagne nu vooral haar pijlen op sigarettenpeuken.

Gooi je sigaret in de vuilnisbak

Sigaretten worden al te vaak op de grond of in een rioolputje achtergelaten. Ze zijn een van de grootste vervuilers op straat.

“Sigarettenpeuken op de grond gooien is niet alleen vies en slecht voor het milieu, het getuigt vooral van slechte manieren. De peuken kunnen perfect in de vuilnisbakken, die allemaal zijn uitgerust met een peukenring. Daarom schudden we peukengooiers voortaan met harde hand wakker. Zo maken we van Oostende een kraaknette stad”, aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Openbaar Domein en Afvalbeleid.

Het duurt 10 tot 12 jaar vooraleer een sigaret volledig afgebroken is. Vooral op plaatsen waar mensen moeten wachten (bushalte, winkel, …) en in de uitgaansbuurt kan je erg veel sigarettenpeuken op straat vinden. Na een opruimactie in februari dit jaar bij 50 probleemzones werden zo’n 70.000 sigarettenpeuken verzameld. Er wordt op de stadsdiensten gerekend om dit telkens op te ruimen. Nochtans hebben alle vuilnisbakken in Oostende een peukenring. Daarop kan een sigaret gedoofd worden en dan mag de sigaret in de vuilnisbak. Om daar de aandacht op te vestigen komen er stickers op de vuilnisbakken die dit verduidelijken.

Peukenring en zakasbakjes

Burgemeester Bart Tommelein: “Met deze netheidscampagne willen we de bewustwording rond dit probleem aanwakkeren. Om een echte peukenvrije stad aan zee te worden, hebben we de medewerking nodig van alle rokende inwoners en bezoekers. Met affiches, banners, filmpjes op sociale media, een grote muurschildering, … zetten we deze problematiek in de kijker en roepen we op om te participeren en zelf actie te ondernemen.”

De Stad biedt ook oplossingen aan: alle vuilnisbakken zijn uitgerust met een peukenring en er zijn zakasbakjes met het campagnelogo gemaakt. Die kan je binnenkort afhalen in het stadhuis, de bibliotheek en haar wijkfilialen en bij toerisme Oostende. Zo heb je altijd een asbakje bij de hand, dat je later kan legen in een vuilnisbak.

Uitgaansbuurt

In de uitgaansbuurt rond de Langestraat zal de campagneboodschap vanaf 18 december ook visueel heel zichtbaar zijn. Stickers, nudging op de grond, middenstraatvlaggen, bierviltjes, … zullen bezoekers en inwoners aansporen om de sigaret in de zakasbak of vuilnisbak te deponeren. Of in de peukenzuilen. In de Madridstraat, op het Monacoplein en op het Marie-Joséplein staat een peukenzuil waar je een sigarettenpeuk kan achterlaten. Vorige maand werden daar 1.973 sigarettenpeuken in verzameld.

Het meest in het oog springend in de uitgaansbuurt zal de muurschildering van kunstenares Lucia Biancalana zijn. Op een gevel in de Madridstraat aan de achterzijde van frituur Bombay ontwikkelde zij speciaal voor dit luik van de netheidscampagne een mural die voorbijgangers actief aanspoort om hun sigaret in de vuilnisbak te gooien.

Sterke inzet op GAS-boetes

Wie toch een sigaret op de grond gooit, riskeert een GAS- boete. Stad Oostende en de Lokale Politie zetten hier sterk op in. In 2020 waren er 171 vaststellingen rond sigarettenpeuken, in 2021 zijn dat er 1.069. Het aantal overtreders met meerdere vaststellingen is klein: 3 in 2020 en 21 in 2021.

“De GAS-boete stemt tot nadenken en dat is de bedoeling. Een GAS-boete kan oplopen tot 350 euro bij herhaaldelijke vaststellingen”, duidt schepen van Samenleven Maxim Donck, bevoegd voor Handhaving. “Als elke roker zijn/haar verantwoordelijkheid neemt en geen sigaretten meer op straat achterlaat, dan kan iedereen genieten van een nog nettere en peukenvrije stad”.