Oostende blikt terug op geslaagde kerstvakantie

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Nieuwjaarsduik verwacht minstens 3.000 deelnemers

Oostende deed deze kerstvakantie haar naam van gezelligste winterstad aan zee opnieuw alle eer aan. Met meer dan 30.000 schaatsers op Winter in het Park en een stijging in het aantal bezoekers, blikt de stad tevreden terug. Het uitgebreide aanbod aan winterevenementen, zoals Christmas Village, Huis van de Kerstman en Kerstboomdoolhof, kon duidelijk op enthousiasme rekenen. Komend weekend sluit de Nieuwjaarsduik de kerstvakantie op feestelijke wijze af. Er worden meer dan 3.000 deelnemers verwacht. 

Wie op zoek is naar gezelligheid en kerstsfeer, weet intussen dat Oostende niet teleurstelt. Dat weerspiegelt zich ook in het aantal bezoekers in de Winterstad aan Zee. Ondanks de regenachtige kerstperiode kon de stad Oostende toch een stijging in het aantal dagtoeristen noteren. De stad verwelkomde 372.781 dagtoeristen in december 2022 t.o.v. 355.692 dagtoeristen in december 2021. Dat is een stijging van 4,58%.
​In de maand december bleven 115.426 mensen overnachten in Oostende, wat gelijk loopt met de cijfers van 2021.
​Ook de restaurants zijn tevreden: doordat oudejaarsavond in een weekend viel, was dit een topdag met als apotheose NYE Deluxe in het Kursaal met zo’n 1.500 feestvierders.

Burgemeester Bart Tommelein: “Oostende heeft opnieuw bewezen dat jong en oud zich hier uitstekend kunnen vermaken tijdens de eindejaarsperiode. Er heerste een gezellige drukte in de stad. Met een uitgebreid en divers programma proberen we warmte uit te stralen op onze inwoners en bezoekers. We zullen de komende jaren verder inzetten op Winter in Oostende om zo ons aanbod te blijven versterken.”

30.000 schaatsers op de vijver

Winter in het Park blijft de absolute trekpleister. Op de feeërieke kerstmarkt kwamen meer dan 30.000 mensen schaatsen op de vijver. Heel wat lokale horeca-uitbaters tekenden present voor deze editie en waren te vinden in een chalet, van de Aperitivo-bar tot lekker versgebakken pizza’s van Marebello.

Quinten Goekint van organisator Look i Like: “De eerste volwaardige editie van Winter in het Park na de coronacrisis was er meteen één om zeer tevreden op terug te kijken. Opnieuw vonden heel wat bezoekers de weg naar de meest feeërieke kerstmarkt van ons land. Dat is alleen maar goed nieuws voor onze standhouders, de horeca en handel in onze stad.”

Cadeautjes ingepakt voor het goede doel

De Inpakbar in het Feest- en Cultuurpaleis kon net als vorige jaren heel wat shoppers bekoren. Er werden maar liefst 3.336 cadeautjes ingepakt tijdens de eindejaarsperiode. De opbrengst van de vrije giften gaat naar twee goede doelen: Boven De Wolken – een vzw die gratis professionele fotosessies aanbiedt voor sterrenouders bij het verlies van hun baby – en het Steunfonds van Lucien & Lizette, de twee Oostendse horecazaken die werden getroffen door de gasexplosie in de Christinastraat in oktober 2022.

Geslaagde winterevents

De Kerstman ontving tijdens de openingsdagen meer dan 4.000 kinderen in zijn Huis op het Wapenplein. Daarnaast prikkelde de houten chalet de nieuwsgierigheid van heel wat passanten in het winkelwandelcentrum. Bovendien bleek het Huis van de Kerstman opnieuw het geliefde decor voor heel wat kerstfoto’s.

Het Kerstboomdoolhof op het strand in Oostende-Mariakerke was opnieuw een schot in de roos. Nieuw dit jaar waren twee meet & greets in het doolhof. Zo konden kinderen er Mickey Mouse & Minnie Mouse ontmoeten of op de foto gaan met Elsa & Olaf van Frozen.

17 en 18 december bleek het uitgelezen moment voor veel shoppers om hun kerstinkopen te doen. De winkelstraten baadden in sfeer dankzij de extra animatie tijdens dit Winters Shoppingweekend. Muziekgroepen en straatacts fleurden je shoppingdag extra op.

Op het Vissersplein konden bezoekers bovendien enkele dagen langer dan voorzien genieten van Christmas Village. Gezien de voorspellingen van beter weer bleef Christmas Village open tot en met 3 januari. Op die manier kregen de Oostendse verenigingen, die ter plaatse de chalets uitbaten, een extra duwtje in de rug.

Ook de Oostendenaren droegen hun steentje bij aan de gezellige sfeer in de stad met ‘Oostende Fonkelt’. Maar liefst 156 inwoners en bedrijven zorgden voor mooi versierde gevels, die samen een verlicht parcours door de stad vormden.

James Ensorhuis

Voor de bezoekers die naast de kerstsfeer ook wat cultuur wilden opsnuiven, was het James Ensorhuis een populaire keuze. Het belevingscentrum is intussen een belangrijke vaste waarde in het permanente aanbod van de Stad aan Zee geworden. In de kerstvakantie mochten ze hier 2.143 bezoekers verwelkomen, waaronder heel wat kinderen.

Duik het nieuwe jaar in

Op zaterdag 7 januari gaan meer dan 3.000 ijsberen de uitdaging aan om de kou te trotseren en een duik in de Noordzee te wagen tijdens de traditionele Nieuwjaarsduik. De gezellige drukte, warme drankjes en uitbundige sfeer maken van deze zaterdag ongetwijfeld de warmste winterdag van het jaar. Tickets zijn in voorverkoop te verkrijgen tot en met 06/01 voor € 8,00. Op 07/01 kost een ticket € 10,00 (online tot 15.00 uur of aan de deur vanaf 12.00 uur).