Oostende investeert in digitalisering met twee chatbots

Posted on Posted in Digitalisering & ICT, Toerisme

De Stad aan Zee tilt toeristische beleving naar hoog technologisch niveau

Toerisme Oostende vzw lanceert deze maand twee chatbots op basis van Facebook Messenger. Oostende is de eerste Belgische stad die uitpakt met gratis geautomatiseerde gesprekspartners op dergelijk niveau.

Op 25 februari 2019 lanceert Toerisme Oostende vzw twee gratis chatbots. Beide robots zijn voor iedereen toegankelijk via de chat van Facebook Messenger. Het webbureau eps & kaas stond in voor de technische ontwikkeling van beide bots. De toeristische chatbot ‘Odette’ assisteert bezoekers 24/7 tijdens hun bezoek aan de Stad aan Zee en loodst hen doorheen Oostende met een heleboel tips op maat. Daarnaast is de populaire ‘The Crystal Ship: street art tour’ nu ook beschikbaar met een chatbot als persoonlijke gids.

“De komende jaren willen we sterk inzetten op digitalisering in onze stad. Chatplatformen winnen jaar na jaar aan belang als snel communicatiemiddel. Als digitale voorloper vonden we het met Oostende cruciaal om vroeg in te spelen op deze evolutie.”
Burgemeester Bart Tommelein.

Leer Oostende kennen met Odette
De toeristische chatbot ‘Odette’ maakt gebruik van artificiële intelligentie om antwoorden te bieden op heel wat vragen: van de leukste activiteiten om te doen met kids en de allernieuwste expo’s tot de lekkerste plekken om garnaalkroketten te eten en toegankelijke hotels. De chatbot zal ontsloten worden via de Facebookpagina van Toerisme Oostende (facebook.com/visitoostende) en op de website (visitoostende.be/chat).

“We merken dat meer en meer bezoekers ons aanspreken via Facebook en hier ook snel een antwoord verwachten.”, aldus Algemeen Directeur van Toerisme Oostende vzw Peter Craeymeersch. “Deze bot zorgt ervoor dat we op elk moment van de dag een passend antwoord kunnen geven en onze bezoekers een optimale customer experience kunnen bezorgen.”
De creatie van ‘Odette’ duurde ongeveer één jaar. Eerst werd er een heleboel informatie gedigitaliseerd en verzameld op de website visitoostende.be. Nadien werden alle bronnen gelinkt aan bepaalde kernwoorden en tags. De Google-tool ‘Dialogflow’ filtert alle vragen uit Facebook Messenger en laat ‘Odette’ zo efficiënt en relevant mogelijk antwoorden. Na een testperiode van enkele maanden werd de chatbot ‘Odette’ gedoopt. ‘Odette’ kreeg ook een bijhorende persoonlijkheid om het menselijk aspect te maximaliseren. Bezoekers zijn écht aan de praat met Oostende’s nieuwste inwoonster!

De chatbot is momenteel enkel beschikbaar in het Nederlands. In het najaar van 2019 leert ‘Odette’ ook Engels om de vele internationale toeristen te woord te staan.

Op culturele ontdekking met The Crystal Ship
Ook ‘The Crystal Ship: street art tour’ is vanaf 25 februari 2019 beschikbaar met Facebook Messenger als gids. De chatbot geeft niet enkel routeaanwijzingen, maar zorgt aan de hand van tekst, foto en video ook voor inhoudelijke info over de verschillende werken.

“We zijn steeds op zoek naar nieuwe manieren om onze stad thematisch te ontsluiten.”, verduidelijkt Marketing Manager Pieter Hens. “We zijn de eerste stad die een rondleiding op deze manier aanbiedt. Het lijkt wel of een virtuele gids je begeleidt tijdens je bezoek.”


Voor de creatieve invulling van de wandelbot ging Toerisme Oostende vzw in zee met het Gentse bureau Hurae. “Oostende trekt de kaart van creativiteit en innovatie.”, bevestigt Client Director van Hurae Sam Sisk. “De inwoners en bezoekers krijgen met deze chatbot een nieuwe service. Iedereen met een smartphone kan vanaf nu op een interactieve manier de street art route beleven.”

“Mopjes, goeie tips om te eten en te drinken én een immense kennis over street-art. Ik dacht even de ware te hebben gevonden, maar het bleek de chatbot voor street art in Oostende te zijn. Gelukkig, want ik ben al getrouwd. Het is heel tof en ontzettend gebruiksvriendelijk om op deze manier het street art parcours van The Crystal Ship te ontdekken.” Hannes Coudenys – Creative Director Hurae


De wandelbot is momenteel beschikbaar in het Nederlands.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.