Windmolenpark Norther brengt eerste elektriciteit aan land

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, Haven, In de pers

Belga | Het offshore windmolenpark Norther brengt vanaf dinsdag elektriciteit aan land. Vier van de 44 windmolens leveren nu al blauwe stroom aan het Belgische energienet. Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) mocht symbolisch de knop indrukken.

Norther zal tegen eind deze zomer het zesde en meteen ook het grootste windmolenpark op de Noordzee zijn met 44 turbines met een capaciteit van elk 8,4 MW. Het is ook het dichtste windmolenpark op de Noordzee. Het park staat op ongeveer 23 kilometer voor de kust van Zeebrugge.

Op dit moment zijn er al twaalf windmolens klaar en vanaf dinsdag, brengen de eerste vier blauwe stroom aan land via het nieuwe hoogspanningestation van Elia, Stevin. Als Norther klaar is zal het park elektriciteit leveren voor bijna 400.000 families wat het totaal van alle windmolenparken op de Noordzee nu op 1,4 miljoen gezinnen brengt.

“Met dit project zet België een grote stap voorwaarts in het verder reduceren van haar CO2-uitstoot. Het is een belangrijke mijlpaal en een mooi moment om stil te staan bij alle mensen die hier hard aan gewerkt hebben en nog steeds werken”, aldus projectdirecteur Dennis Sanou van Norther dat een samenwerking is tussen Elicio, Eneco en DGE, een dochtermaatschappij van Mitsubishi Corporation.

Tommelein is verheugd met deze eerste belangrijke stap in het operationele luik van Norther. “Hoe méér hernieuwbare energie we produceren, hoe minder we beroep moeten doen op andere vervuilende technologieën. Tegelijk levert de offshore-economie jobs op bij de bedrijven in de haven van Oostende, niet alleen bij de bouw maar ook nadien voor het beheer en het onderhoud van de windmolenparken. Opnieuw een bewijs dat duurzaamheid en economie hand in hand kunnen gaan.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.