Oostende is klaar voor de kerstvakantie

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Met de kerstvakantie voor de deur anticipeert Stad Oostende op de verwachte drukte. De Stad aan Zee belooft een warm eindejaar met een sfeervol én veilig aanbod. Er wordt net zoals deze zomer ingezet op spreiding van de mogelijke bezoekers, zowel door het aanbod van heel wat themawandelingen, maar ook met een dynamisch crowd control plan en de inzet van het Stadsteam. Zo kon iedereen tijdens deze winterse periode ook genieten van heerlijke momenten in Oostende.

Vanaf 19 december start het verlichte parcours van The Crystal Ship by Night, een kunstenparcours doorheen Oostende met belichte street art werken, lichtinstallaties en (neon)projecties. De verzameling van zestien locaties is een must-see deze winter. De werken lichten dagelijks op tussen van 17.00 tot 22.00 uur.

Thematische wandelingen voor jong en oud

Voor families met kleinere kinderen zijn er de komende weken verschillende mogelijkheden. Toerisme Oostende vzw ontwierp namelijk drie nieuwe zoektochten. Zo kun je in het verlengde van de Tik Tak expo in Fort Napoleon ook in het centrum op zoek naar schaapjes in deelnemende winkeletalages. In Mariakerke helpen de allerkleinsten tot 6 jaar Heksje Mimi bij een leuke zoektocht in kerstthema.

Hotel Habbekrats is dan weer een griezelige quiz-zoektocht voor de kinderen van 6-10 jaar in het centrum van Oostende. Voor jongeren is er daarnaast ook nog de gloednieuwe Christmas TikTokTour. Deze interactieve wandeling combineert de mooie Oostendse winterverlichting en speciale kerstdecors met kerstmuziek en creatieve dansjes op maat van de populaire app. Zo vind je bijvoorbeeld op het Wapenplein Het Huis van de Kerstman.

Ben je eerder op zoek naar een uniek luisterverhaal? In samenwerking met Het Geluidshuis kwam Kapitein Panekazak tot leven. De grappige audiotour, die start aan de Mercator, vertelt een verhaal vol zeemanswijsheden, anekdotes en verzinsels. Zeker de moeite voor wie er als gezin op uit wil trekken, eens goed te lachen en misschien wel iets nieuws te leren.

Groen lint, ook in de winter

Naast deze tijdelijke activiteiten zijn er steeds mooie alternatieven buiten het centrum van Oostende. Zo ontdek je per fiets of te voet het rustige Groen Lint, kun je wandelen in het Krekengebied en het Stadsrandbos of kan je uitwaaien bij een bezoek aan domein Raversyde.

Extra veiligheidsmaatregelen

Om een bezoek aan Oostende voor iedereen veilig te houden, werd beslist om tijdelijke maatregelen uit te rollen. Voor The Crystal Ship by Night anticipeert de stad op mogelijke drukte. Alle werken zijn verbonden door een voorgestelde looprichting waarbij bezoekers op alle locaties kunnen starten. De plannetjes met de werken worden ook op al die locaties verdeeld om te vermijden dat te veel bezoekers verzamelen op één locatie. Stewards zullen de spreiding van het publiek in goede banen leiden. Bezoekers moeten bij het online downloaden van hun wandelplan ook aangeven wanneer ze willen langskomen. Zo kan de verwachte drukte per dag gemonitord worden.

Sinds de heropening van de winkels begin december werkt Stad Oostende opnieuw met een gecoördineerd crowd control plan. Met de kerstvakantie in het vooruitzicht moet dit plan ervoor zorgen dat mensen op een veilige manier naar het stadscentrum kunnen komen, om te winkelen of om de kerstsfeer op te snuiven. De focus ligt niet enkel op de winkelstraten, maar ook op de wandelzones waar het bij mooi weer druk kan worden: de zeedijk in het centrum, de Westelijke Strekdam en de Visserskaai.

In deze eindejaarsperiode herhaalt Stad Oostende een aantal succesvolle recepten van de afgelopen zomer. Het ‘Zomerteam’ is intussen ‘Stadsteam’ geworden, maar hun taken zijn dezelfde gebleven: mensen onthalen bij het binnenkomen van Oostende en informeren over de coronamaatregelen. Op drukke dagen worden tot 36 mensen ingezet: een combinatie van jobstudenten, medewerkers van Stad Oostende en mensen in sociale tewerkstelling.

Spreiding en signalisatie

Samen met de patrouilles van de politie vormen de leden van het Stadsteam de ogen en de oren op het terrein. Ze staan in contact met het centrale coördinatiecentrum bij de Politie. Daar volgen crowd control specialisten uit de event-sector samen met de politie de situatie op de voet op via camerabeelden en data. Als een bepaalde zone te druk dreigt te worden, kan er meteen ingegrepen worden. Net zoals deze zomer staat spreiding centraal, zodat zowel bezoekers als Oostendenaars op een comfortabele manier en met voldoende afstand kunnen genieten van de stad.

In de drukste winkelstraten zoals de Kapellestraat en de Adolf Buylstraat zal net zoals deze zomer gewerkt worden met dynamische mobiliteitsmaatregelen, telkens aangepast aan de reële drukte op dat moment. Dat alles om een vlotte doorstroming en voldoende afstand te kunnen garanderen. Signalisatie, extra LED-schermen en de leden van het Stadsteam geven de situatie ter plaatse duidelijk aan. Fietsen is in deze eindejaarsperiode niet toegelaten in de Kapellestraat, de Adolf Buylstraat en een stuk van de Vlaanderenstraat.

Alle informatie over de activiteiten is terug te vinden op www.visitoostende.be