Welkom bij Stad Oostende in de Campus Edith Cavell

Posted on Posted in OCMW, Oostende - De Stad aan Zee

Oostendenaars gaan voortaan niet meer naar de “Centrale Campus” van het “Sociaal Huis” of naar het “OCMW Oostende”, maar zijn met hun welzijnsvragen meer dan welkom op de Campus Edith Cavell van Stad Oostende. Die naamsverandering past in een groter verhaal waarin de werking en doelstellingen van het Sociaal Huis opgenomen werden in de eengemaakte organisatie Stad Oostende. Het is ook met die duidelijke noemer (“Stad Oostende”) dat de organisatie naar buiten wil komen.

Allemaal Oostendenaar in een sociale stad

Stad Oostende zet stevig in op het welzijn van alle Oostendenaren en bouwt elke dag aan een Oostende waarin elk individu maximale kansen krijgt om deel te nemen aan de samenleving. Van 2004 tot eind vorig jaar gebruikte Oostende voor die sociale missie en alle bijhorende activiteiten de naam “Sociaal Huis”. Nog vroeger werd er – zoals overal in het land – gesproken over het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW).

Intussen gebruiken we beide namen niet meer in de algemene communicatie, omdat Stadsbestuur Oostende en het Sociaal Huis opgegaan zijn in de eengemaakte organisatie Stad Oostende. En binnen Stad Oostende is het de ambitie om met gebundelde krachten een nog sterker en meer geïntegreerd sociaal verhaal uit te bouwen.

Campus Edith Cavell

Voortaan kiezen we er dus voor om in alle communicatie naar de Oostendenaren heel duidelijk naar voor te komen als Stad Oostende, een noemer waaronder alle dienstverlening van de stadsorganisatie valt. Dat betekent dat we vanaf nu ook spreken over de Campus Edith Cavell om de gebouwen in de Edith Cavellstraat aan te duiden. De vroegere benaming “Centrale Campus” verwees naar de centrale ligging van het gebouw binnen de werking van het Sociaal Huis. Maar door de integratie met het Stadsbestuur dekt die vlag niet langer de lading.

Los van de naam, blijven Oostendenaren uiteraard zoals altijd welkom in hun vertrouwde Campus Edith Cavell  voor alle vragen rond welzijn of sociale zaken. We vertrouwen erop dat het gebouw, zijn functie en locatie in de Edith Cavellstraat ook met de nieuwe naam bij iedereen voldoende bekend zijn. Door de coronamaatregelen is het momenteel wel nodig om vooraf een afspraak te maken. Dit kan via 0800 1 8400 (kies 2), elke dag behalve donderdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 16.00 uur. Op donderdag kunnen mensen contact opnemen tussen 9.00 uur en 12.00 uur en van 17.00 uur tot 19.00 uur. Meer info en contactgegevens zijn hier te vinden.

Voor wie zich nog afvraagt wie Edith Cavell was: ze was een bekende Britse verpleegster die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België aan de slag was als hoofd van een verpleegstersschool en later van een Rode Kruishospitaal. Haar executie door de Duitsers in 1915 lokte internationale verontwaardiging uit. Het lichaam van Edith Cavell werd vanuit Oostende overgebracht naar Groot-Brittannië, waar ze een staatsbegrafenis kreeg in Westminster Abbey.