Oostende telt met originele aftelklok af naar de start van Ensor 2024

Posted on Posted in Cultuur, Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

In 2024 is het 75 jaar geleden dat kunstenaar James Ensor overleed in Oostende, de stad waar hij zijn hele leven woonde en werkte. Zijn geboortestad Oostende eert gedurende negen maanden de kunstenaar met een veelzijdig stadsfestival. Op 2 oktober, 75 dagen voor de start van dit ambitieuze stadsfestival wordt er met een originele aftelklok in het Ensorhuis afgeteld naar de start van het Ensorjaar.

Met veel enthousiasme kondigt Oostende een uniek aftelritueel aan om de spanning voor het langverwachte Ensor 2024 op te bouwen. Met precies 75 dagen tot de start van het Ensorjaar, markeert deze bijzondere aftelklok het begin van een periode vol spraakmakende expo’s en evenementen die het stadsfestival mee vorm zullen geven.

In het Ensorhuis, wordt een imposante aftelklok geïnstalleerd, ontworpen door de creatieve geest van Lieven Neirinck. Het kunstwerk omvat maar liefst 75 zandlopers, elk als symbool van een jaar sinds Ensors overlijden. Op deze manier symboliseert het de tijd die nog rest tot de start van een cultureel hoog jaar.

Heel wat lokale kunstenaars, culturele organisaties, maar ook inwoners van de stad worden uitgenodigd om met authentieke Ensorhoed en met de woorden ‘Je crois que comme peintre, je suis inclassable’ een zandloper om te draaien. Vanaf 2 oktober kunnen inwoners en bezoekers dagelijks om 11 uur getuige zijn van dit gebeuren.

“In 2024 herdenken we de 75e verjaardag van James Ensor. Met deze originele aftelklok in het Ensorhuis, tellen we samen met de Oostendenaars af naar de start ons stadsfestival. Het Ensorjaar wordt een jaar vol prachtige exposities en evenementen die James Ensor en onze stad in de schijnwerpers zetten.” Burgemeester Bart Tommelein

Het startschot voor Ensor 2024 wordt gegeven op 15 december 2023 met de unieke tentoonstelling in Mu.ZEE, “Rose, Rose, Rose à mes yeux!” – James Ensor en het stilleven in België van 1830-1930. Het is de eerste tentoonstelling ooit volledig gewijd aan de stillevens van Ensor. De tentoonstelling volgt de evolutie binnen het oeuvre van Ensor en binnen de geschiedenis van het stilleven in België.

Inwoners van de stad kunnen zich aanmelden om een zandloper om te draaien en samen af te tellen naar de start van het Ensorjaar. Inschrijven via: https://forms.gle/nMKT7wJoZyL44htS9