Oostende voor Anker sluit zijn 22e editie af met 200.000 bezoekers

Posted on Posted in Evenementen, Oostende - De Stad aan Zee

In Oostende kon men dit weekend terecht voor het maritieme festival Oostende voor Anker. De mix van unieke schepen, muziekoptredens, animatie en alles wat de nautische wereld te bieden heeft, zorgde dit jaar voor een indrukwekkende 200.000 bezoekers. Naast de authentieke schepen en ambachten kon ook het Blauwe Innovatiedorp heel wat geïnteresseerden informeren over de innovaties op en rond de Noordzee. 

Het evenement Oostende voor Anker is sinds 2000 een publiekstrekker in Oostende. Dit jaar was het thema Venetiaanse Scheepswerven met een uniek bezoek van typische gondels en ambachtslui die ze bouwen. Daarnaast had je de succesvolle ingrediënten waar duizenden bezoekers jaarlijks van smullen. Zo kan je terecht bij standen met typische producten van maritieme spullen, antiek, kleding en memorabilia tot kunstenaars die hun werken tentoonstellen.

Burgemeester Bart Tommelein: “We blikken terug op een zeer geslaagde vierdaagse van  Oostende voor Anker. We verplaatsten de data van Oostende voor Anker bewust buiten de verlengde weekends in mei en juni. We geven op die manier een extra economische impuls aan de toeristische sector, die 3 topweekends op rij kon beleven.” 

Nieuw dit jaar was het Blauw Innovatiedorp, een mix van organisaties, bedrijven en universiteiten informeerden de bezoekers over de huidige innovaties binnen verschillende domeinen op en rond de Noordzee. Kustbescherming, zeevoeding, scheepvaart, hernieuwbare energie, mariene biotechnologie,… zijn maar enkele van de domeinen die aan bod kwamen dit weekend. Bezoekers konden kennis maken met de ontwikkelingen rond de mosselen van de eerste commerciële zeeboerderij, maar ook het Prinses Elisabeth Eiland voor hernieuwbare energie werd in een maquette voorgesteld.

Piet Opstaele, CEO De Blauwe Cluster: “De Blauwe Cluster viert zijn vijfde verjaardag hier op Oostende voor Anker. We konden ons geen beter evenement wensen om alle informatie van die laatste jaren samen met onze leden en partners aan het grote publiek te tonen. Dit smaakt ongetwijfeld naar meer en we bekijken hoe we onze integratie op Oostende voor Anker vormgeven volgend jaar.” 

Schepen

Met de Atlantis, de Morgenster, de Hydrograaf en Tres Hombres werd de verscheidenheid die er bestaat onder de grote schepen getoond. Deze mix was ook verder te vinden in de overige schepen, alles samen meer dan 130 schepen die de ruwe omstandigheden op zee trotseerden om naar Oostende af te reizen.

Hubert Rubbens: “De organisatie van dit stadsfestival is een enorme puzzel, waar heel veel partijen aan samenwerken. Iedereen trekt echt aan hetzelfde zeil om dit tot stand te laten komen. Het doet me veel plezier dat er duizenden gezinnen naar hier zijn afgezakt voor een mix van authenticiteit, innovatie, optredens en schepen. Oostende voor Anker zorgde weer voor een ongeëvenaarde sfeer en ik ga alvast van start voor de editie van volgend jaar”

Volgende editie 

Oostende voor Anker is een organisatie van Toerisme Oostende vzw in samenwerking met curator Hubert Rubbens, de  stads- en veiligheidsdiensten en de vele vrijwilligers van Oostende voor Anker vzw. Wie al uitkijkt naar de 23ste editie kan alvast 23 tot 26 mei 2024 in de agenda aanstippen.