“Oostende wordt een echte offshore wind valley”

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

Hoboken 1

Dinsdag heeft Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein een bezoek gebracht aan het offshore hoogspanningsstation in Hoboken. Tijdens dit bezoek maakten energiebedrijven Elicio en Eneco bekend dat zij tegen 2018 het vierde windmolenpark voor onze kust willen realiseren en dat de organisatie van het park in Oostende komt te liggen.

Het windmolenpark noemt Norther, komt 22 kilometer voor de kust van Zeebrugge en zal een vermogen hebben van 350 MegaWatt. Het gaat om het vierde windmolenpark. Staatssecretaris Tommelein reageert tevreden op de aankondiging: “De 182 windmolens op de Noordzee leveren nu al elektriciteit voor 600000 gezinnen. Het nieuwe windmolenpark zal jaarlijks elektriciteit leveren voor nog eens 350000 gezinnen. Dit betekent een aanzienlijke uitbreiding van de huidige windenergiecapaciteit.”

De komende jaren wil Tommelein de capaciteit minstens verdubbelen met vijf nieuwe windenergieparken bovenop de bestaande drie: “Dit is niet alleen belangrijk in het kader van onze Europese verplichtingen, maar ook om onze bevoorrading te verzekeren en een black-out te vermijden. Het is belangrijk dat we als land een leidende rol durven te spelen in de offshore industrie.”

De bedrijven kondigden ook aan dat de organisatie van het project naar Oostende verhuist. De komende 20 jaar zullen alle operationele werken vanuit de Oostendse haven worden uitgevoerd. “Voor Oostende is dit goed nieuws,” zegt Bart Tommelein. “Op die manier wordt Oostende een echte offshore wind valley. Nu al zorgen de windmolenactiviteiten voor bijna 1000 jobs. De bouw en het onderhoud van het nieuwe windmolenpark zal zorgen voor extra tewerkstelling. Ik wil ook afspraken maken met de energiebedrijven om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk lokale jobs worden gecreëerd. Dit gebeurt vandaag al in Schotland en Frankrijk. Dit moet ook in België mogelijk zijn.”

Bekijk hier het interview met deredactie.be.

Hoboken 2Hoboken 3

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.