West-Vlaanderen neemt leiding in aantal geregistreerde witte kassa’s

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

BWI-BLWS160720 - © - McPHOTO

Vandaag zijn er 4012 kassa’s geregistreerd bij de FOD Economie. Dat betekent dat er tot eind februari nog 36.000 registraties dienen te gebeuren. In West-Vlaanderen zijn er al 1009 geregistreerde kassa’s. Dat komt neer op 25,15%. Staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale fraude, Bart Tommelein, maakte de cijfers vandaag bekend: “West-Vlaanderen is koploper wat betreft het aantal geregistreerde kassa’s. Onze West-Vlaamse horecazaken tonen het goede voorbeeld.”

De horeca is een van de grootste werkgevers in ons land. Tegen 28 februari moeten alle horecazaken met een omzet van meer dan 10% voeding zich verplicht laten registeren. “De witte kassa moet de verwitting van de sector mogelijk maken. Een effectieve aanpak van het zwartwerk zal de sector performanter maken en zorgen voor eerlijke concurrentie. Ook voor het personeel is de verwitting noodzakelijk. Want wie voor een groot stuk in het zwart betaald wordt, bouwt minder of geen sociale rechten op,” aldus Staatssecretaris Bart Tommelein.

Vorige week nog vond in Brussel een horecamanifestatie plaats. Bart Tommelein heeft, samen met Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, geluisterd naar de bezorgdheden van de horeca over de witte kassa: “We hebben een constructief gesprek gehad. Samen met mijn collega Elke Sleurs heb ik een horecanota uitgewerkt die vrijdag aan de collega’s in de ministerraad zal worden voorgelegd, met een concrete timing voor alle begeleidende maatregelen. De witte kassa wordt niet ingevoerd als niet eerst alle bijkomende maatregelen effectief van kracht zijn. Deze zijn voorzien in het federaal regeerakkoord.”

De federale regering zal het huidige systeem van goedkope overuren voor de horecazaken met witte kassa, uitbreiden van 180 naar 360 goedkope overuren per jaar. Het systeem van gelegenheidsarbeid wordt gebracht van 100 dagen naar 200 dagen per horecazaak per jaar. Studentenarbeid zal gerekend worden in 400 uren in plaats van in 50 dagen. Wie regelmatig beroep doet op een student, zal dit in de toekomst gemakkelijker kunnen. Er komt een systeem van flexi-jobs waardoor iemand die een job heeft in een andere sector, onbeperkt bijverdienen in de horeca, en dat aan netto plus 25% bevrijdende RSZ-bijdrage.

Daarnaast heeft Staatssecretaris Tommelein voorgesteld om het systeem van de flexi-jobs ook toe te passen op de overuren van het vast horecapersoneel. “We beseffen dat de loonlasten voor vast personeel, zeker voor overuren, bijzonder zwaar zijn. Een nieuw systeem van flexi-uren zou neer komen op een lineaire lastenverlaging voor de horeca. Dit wordt momenteel besproken binnen de regering. Hiervoor moet nog een meerderheid worden gevonden,” besluit Tommelein.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.