Oostendse liberalen vinden sociale mix ‘verrijkend’ voor de stad

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee
Sara Casteur & Hina Bhatti
Sara Casteur & Hina Bhatti

De Oostendse Open Vld-fractie reageert op de uitspraken van burgemeester Jean Vandecasteele in Knack en ondersteunt het idee dat een sociale mix in de stad verrijkend werkt. Stigmatisering daarentegen kan voor de liberalen niet door de beugel. ‘De kiezer gaf ons vorig jaar een krachtig signaal. Als enige partij binnen de meerderheid werd bij Open Vld een raadslid met een etnisch diverse achtergrond rechtstreeks verkozen. En dat is niet alleen een belangrijke meerwaarde voor de visie op integratie van onze partij maar ook voor het beleid van onze stad. We moeten nu eenmaal slim omgaan met diversiteit in Oostende’, aldus Open Vld-fractieleider Sara Casteur en gemeenteraadslid Hina Bhatti.

Oostende vervult als stad een belangrijke regierol bij de participatie en integratie van burgers. Typisch voor Oostende is de aanwezigheid van allochtonen uit de eerste generatie. Open Vld Oostende wijst er daarom op dat dit in Oostende een totaal andere aanpak vergt dan in andere centrumsteden.

Stigmatisering onaanvaardbaar

Raadslid Hina Bhatti (Open Vld) wil daarom namens de fractie reageren op de uitspraken van de burgemeester in de Knack-special omtrent Oostende: ‘Als Oostendse liberalen hebben we geen boodschap aan het volgen van een doelgroepenbeleid. We vinden dan ook dat stigmatisering en polarisering van zowel allochtonen, gepensioneerden als kansarmen niet zal bijdragen tot het maatschappelijk debat. De term ‘marginalen’ kan al helemaal niet door de beugel. Integratie en inburgering zijn processen die zich afspelen tussen mensen, in onze straten en wijken, in verenigingen, op het werk en op school. Als stadsbestuur moeten we dus projecten regisseren om die integratieprocessen te bevorderen. Een evenwichtige sociale mix moet ten allen tijden het streefdoel blijven.’

Acties om sociale mix te ondersteunen

Maar dat kan echter niet betekenen dat Oostende een label krijgt waarbij ‘alles kan en alles mag’. Specifieke acties moeten er daarom voor zorgen dat een halt wordt toegeroepen aan mensonwaardige omstandigheden die zich niet alleen in Oostende maar ook in andere centrumsteden ontwikkelen. ‘Een typisch probleem is onder meer de opdeling van panden in goedkopere kamerwoningen. Deze voldoen vaak niet aan de vereiste woonkwaliteit en treffen vooral de sociaal zwakkeren in onze samenleving. Dat fenomeen roepen we nu bijvoorbeeld door de oprichting van een cel Handhavingsbeleid een halt toe. Kortom, onze fractie wil slim en correct omgaan met diversiteit in de stad maar weigert elke vorm van stigmatisering te aanvaarden’, besluit fractieleider Sara Casteur (Open Vld).

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.