Oostendse uitgaanscafés worden ‘Quality Night’-bars

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Uitgaan

In 2012 werd het ‘Quality Night’-label geïntroduceerd in Vlaanderen, dat kwaliteit en gezondheid bij het uitgaan centraal stelt. In eerste instantie kregen clubs en evenementen het label. Vandaag komen daar in Oostende ook de ‘Quality Night’-bars bij.

Enkele jaren geleden zag het ‘Quality Night’-label het levenslicht. Centraal daarbij staat een kwalitatieve, gezonde en veilige uitgaansbeleving. Binnenkort mogen ook enkele iconische Oostendse cafés het label dragen.

‘Quality Night’-label

Om het ‘Quality Night’-label te verdienen, moeten de cafés verplicht een aantal basisservices aanbieden, zoals het inzetten van getraind personeel. Alle vaste medewerkers moeten een cursus over verantwoord schenken volgen. De uitbaters zorgen eveneens voor gratis oordoppen, verspreiden gezondheids- en mobiliteitsinformatie via een kadernetwerk en hebben allemaal een EHBO-koffer met daarin een informatiefiche.

In de Langestraat krijgen in een eerste fase zeven cafés het label: Bistrot, Copador, Lafayette, Bar Des Amis, Twilight, Sous-sol en Manuscript het label. Later dit jaar volgen er nog eens zes: Hemingway, Brazza, Rhumerie Louis, Pura Vida, The Switch en De Crayon in de Kadzandstraat.

Naast die bars, zijn er al drie clubs in Oostende die het label hebben: CHAUD, Flight 90 en Lounge Kursaal. Zij bieden, naast bovenstaande services, ook condooms en gratis water aan.

Veilig en gezond uitgaansklimaat

Alle ‘Quality Night’-uitbaters engageren zich voor een veilig, gezond en positief uitgaansklimaat. verder is het de bedoeling om in de toekomst diverse workshops aan te bieden zoals een EHBO-cursus, omgaan met conflicten, mocktailworkshops, …

Via deze weg willen we verder inzetten op een positief uitgaansleven waarbij gezondheid, sensibilisering, preventie en kwaliteit centraal staan. Met drie clubs en binnenkort dertien cafés die het label krijgen, zitten we op een goeie koers. Intekenen als club of café kan trouwens op elk moment.

De coördinerende partners van ‘Quality Night’ zijn de Stad Oostende, VAD en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Noord-West-Vlaanderen. Ben je uitbater van een uitgaanscafé of -club en wil je graag deel uitmaken van het ‘Quality Night’-project? Bekijk dan alle informatie op www.oostende.be/quality-nights-bars.