Paasvakantie in coronatijden: hou je aan de maatregelen!

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

De paasvakantie, traditioneel een erg drukke periode in Oostende, zal er dit jaar helemaal anders uitzien. Alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven immers van kracht tot en met 19 april. De lokale politie van Oostende zal streng toezien en optreden wanneer mensen de richtlijnen niet opvolgen, in het belang van de veiligheid en de volksgezondheid.

Op vrijdag 3 april 2020 gaat de paasvakantie van start. In coronatijden wordt het geen paasvakantie zoals normaal. Stad Oostende zet daarom graag nog even alle belangrijke maatregelen op een rijtje.

Tweedeverblijvers en toeristen kunnen momenteel helaas niet naar Oostende komen. De stad kijkt er naar uit om hen opnieuw te verwelkomen eens dit allemaal achter de rug is. Minstens tot en met 19 april moet iedereen zo veel mogelijk thuis blijven. Naar je tweede verblijf afzakken of een daguitstap naar Oostende maken, vallen niet onder essentiële verplaatsingen. De politie voerde de voorbije dagen al heel wat controles uit en zal dit ook de komende weken blijven doen. Overtreders die betrapt worden, krijgen een boete van 250 euro.

Geen samenscholingen, ook niet onbedoeld

Daarnaast zullen het mooie weer en de vakantie ook Oostendenaars naar buiten lokken. Dagelijks frisse lucht nemen, is uiteraard niet verboden. Maar het blijft zo dat momenteel enkel wandelen, joggen en fietsen in de eigen buurt is toegelaten.

Verder blijven ook samenscholingen verboden, zelfs al ontstaan deze onbedoeld op populaire plaatsen waar te veel mensen tegelijk samenkomen, zoals de Zeedijk. Iedereen is persoonlijk verantwoordelijk om te zorgen dat er altijd minstens anderhalve meter afstand kan gehouden worden met mensen die niet onder één dak leven, de zogenaamde social distancing. Ook hierop zal de politie controleren. Samentroepen op een bankje, zonder afstand in de wachtrij staan voor bepaalde handelszaken (bijvoorbeeld ijsjesverkopers), samen op het strand of op de dijk zitten, zullen allemaal gesanctioneerd worden met boetes van 250 euro. Stad Oostende hoopt op de burgerzin en het gezond verstand van alle inwoners.

Strand: enkel lopen of wandelen

Ook buiten de zeedijk zijn er in Oostende overigens heel wat mogelijkheden voor mensen om in de buurt van de eigen woning een frisse neus te halen, te voet of met de fiets. Dit kan in de verschillende stadsparken, het stadsrandbos of andere stukjes groen in de stad, maar enkel op de voorwaarde dat de sociale afstand kan gerespecteerd blijven. Het nemen van de wagen om ergens te gaan wandelen of fietsen blijft strikt verboden. Sportpark De Schorre is afgesloten, behalve voor fietsers en wandelaars.

Wat het strand betreft: wandelen of lopen mag, andere recreatie (vliegeren, zonnen, baden, voetballen,…) niet. Vanaf de paasvakantie mogen de strandcabines worden opgebouwd. Vergunninghouders uit Oostende zelf mogen starten met de opbouw (voor zover dit niet door een firma gebeurt) en ook enkel als ze de social distancing kunnen opvolgen. De cabines mogen wel nog niet worden gebruikt en er mag niet bij de cabines gezeten worden.

Stad Oostende en de politie hopen dat deze intussen gekende richtlijnen goed worden opgevolgd en dat mensen zich door de paasvakantie niet laten verleiden om losser om te gaan met de maatregelen. Alleen dan kan de strijd tegen het coronavirus gewonnen worden.

Meer info en updates op www.oostende.be/corona