windmolen in maïsveld

“Perfect op schema inzake nieuwe windmolens” (Tommelein)

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018, In de pers

Belga | Het klopt dat er dit jaar minder nieuwe windmolens zijn gebouwd dan gepland, maar omdat er de voorbije twee jaar telkens méér werden geplaatst, zitten we perfect op schema om de doelstelling voor 2020 te halen. Dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) donderdag, nadat was gebleken dat er in 2018 in Vlaanderen maar 36 windmolens bijkwamen.

Volgens het windplan van Tommelein zouden er in vier jaar 280 windmolens moeten worden bijgebouwd, of gemiddeld 70 per jaar.

Maar in 2018 geraken we slechts aan 36 nieuwe windmolens, zo maakte de Vlaamse Windenergie Associatie (VWEA) bekend. Er werden er 14 gebouwd in Oost-Vlaanderen, 13 in Antwerpen en telkens 3 in Limburg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Er staan nu 531 operationele windturbines in Vlaanderen, goed voor een vermogen van bijna 1.240 megawatt.

Tommelein wijst er allereerst op dat de windmolens nu een groter vermogen hebben. Er zijn er dus geen 70 nodig om het vooropgestelde bijkomend vermogen te halen. “Voor 2018 zitten we nu op 107 megawatt, terwijl de doelstelling jaarlijks 150 megawatt is”, aldus Tommelein. Er is dus een theoretisch tekort van 43 megawatt, geeft de minister toe. “Maar in 2016 en 2017 werden er telkens méér windmolens geplaatst dan vooropgesteld, waardoor we de tussentijdse doelstelling met 93 megawatt hebben overschreden. We zitten daardoor nog steeds perfect op schema om de doelstelling in 2020 te behalen.”

Nog volgens de Open Vld’er zitten er nog heel wat projecten in de pijplijn. “Met de steun die we gegeven hebben aan luchtverkeersleider skeyes (voorheen Belgocontrol) voor de aanpassing van het radarsysteem voor de luchthaven van Oostende, zullen er in de toekomst ook eindelijk meer windmolens kunnen bijkomen in West-Vlaanderen”, besluit Tommelein.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.