Fiscale regularisatie registratie- en erfbelasting duurder vanaf 1 januari 2019

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018

Vanaf 1 januari 2019 verhoogt het tarief voor wie ontlopen erfbelastingen of registratiebelastingen wil regulariseren. “Mensen hebben er alle belang bij ontlopen Vlaamse belastingen meteen aan te geven. De tarieven verhogen elk jaar en eind 2020 loopt de regularisatie definitief af. Het is nu of nooit om fouten uit het verleden recht te zetten”, aldus Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein.

Sinds 2017 kan wie erfbelastingen of registratiebelastingen heeft ontlopen, tijdelijk genieten van een fiscale regularisatie. De regularisatie kan gebeuren door spontaan een aangifte in te dienen. Dit kan uiteraard enkel als er geen onderzoek loopt door de fiscus.

Verjaarde ontlopen bedragen kunnen in 2019 geregulariseerd worden aan een forfaitair tarief van 39%, terwijl dat nu nog 38% is. De datum van de poststempel dient als bewijs voor de tijdige indiening. De tariefverhoging geldt ook voor niet-uitsplitsbare bedragen. Dit zijn de bedragen die onderworpen moeten worden aan federale belastingen én aan de Vlaamse erfbelasting of registratiebelasting, maar waarvoor men niet kan aantonen welk gedeelte aan welke belasting.

De niet-verjaarde bedragen waarop geen registratiebelasting betaald is, kan men regulariseren aan een forfaitaire heffing van 20%. De niet-verjaarde bedragen waarvoor men geen erfbelasting betaald heeft, worden geregulariseerd aan 35% voor een verkrijging in rechte lijn of tussen partners en aan 70% voor een andere verkrijging.

“Mensen die hun erfbelasting of registratierechten ontlopen hebben, hebben er alle belang bij hun aangifte nog dit jaar in te dienen. Het tarief voor fiscaal verjaarde bedragen stijgt immers vanaf 1 januari 2019. Ook in 2020 zal het tarief weer wat hoger liggen. Op 31 december 2020 eindigt dan onherroepelijk de kans tot regularisatie. Het is nu of nooit om fouten uit het verleden recht te zetten”, aldus Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein.

Alle info op https://belastingen.vlaanderen.be/fiscale-regularisatie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.