Scheidingslijn tussen publieke en commerciële omroep wel heel vaag…

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018
Foto: De Standaard
Foto: De Standaard

In de commissie Media werd gisteren gediscussieerd over het programma ‘Wauters vs Waes’ dat de VRT en VMMa samen zullen maken. Het is immers nooit eerder gezien dat de publieke omroep en de grootste commerciële omroep samen een programma maken dat afwisselend op de ene en de andere zender zal te zien zijn. Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) had alvast heel wat bedenkingen bij deze samenwerking.

Tommelein: “De indruk wordt gewekt dat deze samenwerking heel onschuldig is. Maar dit lijkt moeilijk te geloven. Het heeft er alle schijn van hier ook tactische overwegingen een rol hebben gespeeld. We mogen niet vergeten dat de VRT not amused was met het feit dat Woestijnvis met eigen televisiezenders begon. Een unieke en exclusieve samenwerking met VTM creëert dan ook de perceptie dat dit een zet is tegen SBS.”

 

Volgens Tommelein is het de VRT toegestaan om samen te werken met private mediaspelers. In de beheersovereenkomst staat duidelijk dat samenwerking kan, indien deze maatschappij- en sectorversterkend werkt. “Maar het is maar de vraag hoe sectorversterkend deze plannen zijn. Een project als Stievie kan sectorversterkend werken. Samen met de private spelers bereiden de omroepen zich immers voor op nieuwe technologieën en modern consumentengedrag. Maar samen een programma presenteren met de grootste commerciële omroep, waarbij de andere spelers links worden gelaten, rijmt niet met de bepalingen in de beheersovereenkomst”, zo stelt Bart Tommelein.

 

De liberaal vindt het bovendien vreemd dat niemand er problemen mee heeft dat een programma dat deels met belastinggeld wordt gefinancierd, straks om de twee afleveringen door reclame zal worden onderbroken. “Eigenlijk bewijst dit eens te meer dat de scheidingslijn tussen de publieke omroep en de commerciële omroepen steeds vager wordt. Nu werken ze dat zelf in de hand. Maar wanneer binnen enkele jaren een nieuwe beheersovereenkomst moet worden opgesteld zal de VRT waarschijnlijk weer schermen met haar eigen publiek profiel dat zo verschilt van het  commerciële. Maar we zullen ons dit programma goed herinneren”, voorspelt Tommelein.

 

Bart Tommelein roept de VRT dan ook op om de private mediamarkt zo weinig mogelijk te verstoren. Met 60% marktaandeel bij radio en 40% op televisie is de VRT reeds zeer dominant in het Vlaamse omroeplandschap. Als er dan nog exclusieve samenwerking met de grootste commerciële speler komt, dan is het niet verwonderlijk dat andere omroepen hier verbolgen op reageren. Tommelein verwacht dan ook dat de VRT goed nadenkt vooraleer ze zulke projecten lanceert.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.