Schilderwerken aan Ijslandvaarder Amandine afgerond

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

In Oostende zijn de schilderwerken aan het schip de Amandine afgerond. Naast de noodzakelijke herstellingen op het dek en in de machinekamer, kreeg het schip een volledig nieuwe coating. Als laatste IJslandvaarder kreeg de Amandine in het jaar 2000 een prominente plaats op de Vindictivelaan, ter hoogte van het station. Door de restauratiewerken is het schip opnieuw in ere hersteld als monument van de Visserij.

Na een grondige renovatie, die van start ging eind mei 2022, werd het schip de Amandine in ere hersteld. Eerst werd het schip helemaal gezandstraald met aansluitend heel wat structurele laswerken. Daarna kreeg de Amandine een nieuwe verflaag. Aansluitend werd alle tuigage terug op het dek geplaatst en waren er nog verschillende restauratiewerken in de machinekamer.

De restauratie gebeurde door het Oostendse bedrijf Multitech nv, dochter van AG Haven Oostende, met een drielagig verfsysteem, specifiek voor offshore. Hierdoor is het schip opnieuw bestand tegen de weersomstandigheden met een garantie van 15 jaar levensduur.

Burgemeester Bart Tommelein: “Dankzij deze werken krijgt de Amandine weer de uitstraling die ze verdient. Ons maritiem DNA is iets om te koesteren, dus zijn we zeer trots dat dit schip opnieuw geopend is voor bezoek.”

Binnenin het museumschip werden vooral enkele noodzakelijke structurele werken uitgevoerd. Groepsbezoeken zijn binnenkort mogelijk onder begeleiding van een ervaren gids.

Om het onderhoud van het schip te verzekeren is Toerisme Oostende vzw op zoek naar een team vrijwilligers die willen instaan voor het dagelijkse onderhoud van de Amandine. Iedereen die interesse heeft om mee in te staan voor het onderhoud van de Amandine mag contact opnemen met Toerisme Oostende via info@toerisme-oostende.be.