Sluiting ondergrondse parking Zeedijk

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Veiligheid

De ondergrondse parking onder de Zeedijk wordt met onmiddellijk ingang gesloten. De brandveiligheid is er momenteel niet gegarandeerd. Burgemeester Bart Tommelein vaardigde een burgemeestersbesluit uit na negatief advies van de brandweer.

Na meldingen van omwonenden over het slecht functioneren van het alarmsysteem van de ondergrondse parking onder de Zeedijk in het centrum van Oostende, vroeg burgemeester Bart Tommelein de brandweer zo snel mogelijk de nodige controles uit te voeren.

Brandweer Oostende voerde op vrijdag 11 en maandag 14 februari plaatsbezoeken uit. Tijdens die controles bleek dat er momenteel werken worden uitgevoerd aan de branddetectiecentrale, maar was er geen verklaring voor de frequente valse meldingen. De brandweer stelde ook vast dat er een inlaatklep van het rook- en warmteafvoersysteem defect is, waardoor het twijfelachtig is of dit systeem wel goed werkt. Dit zou potentieel grote gevolgen hebben als er brand zou uitbreken. Eventuele reddings- of blustussenkomsten van de brandweer zouden hierdoor aanzienlijke vertraging kunnen oplopen.

Diverse aannemers werken momenteel aan een oplossing voor de problemen, maar er is geen duidelijkheid over de timing. De exploitant kan vandaag geen attesten voorleggen van een onafhankelijk keuringsorganisme die de goede werking van het branddetectiesysteem en het rook- en warmteafvoersysteem aantonen. Beide systemen moeten te allen tijde goed functioneren.

Aangezien de veiligheid vandaag niet gegarandeerd is, adviseert de brandweer om de parking tijdelijk te sluiten. Ze kan pas heropenen als de defecten hersteld zijn, de diverse keuringsattesten zijn aangeleverd (noodverlichting, branddetectie, conformiteitsattest rook- en warmteafvoersysteem) en er een nieuwe rooktest is uitgevoerd in aanwezigheid van een Fire Safety Engineer van de preventiedienst van de hulpverleningszone.

Uitbater Indigo erkent de problematiek, is akkoord met de tijdelijke sluiting en werkt volop aan een oplossing. Door de onmiddellijke sluiting zullen er geen auto’s meer in de parking kunnen rijden. De geparkeerde wagens zullen de parking uiteraard nog kunnen verlaten.

Burgemeester Bart Tommelein: “Het advies van de brandweer is duidelijk. Meteen na ontvangst van dit negatief advies, werd er een hoorzitting georganiseerd met de exploitant van de parking. Daarna hebben we hebben met onmiddellijk ingang de parking gesloten via een burgemeestersbesluit.”