Stad Oostende bereidt zich volop voor op de exitstrategie van de Veiligheidsraad

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Het Oostendse stadsbestuur overlegde vandaag over hoe het de komende weken de coronacrisis wil aanpakken. Stad Oostende gaat samen met vrijwilligers en verenigingen zorgen dat er voor alle inwoners mondmaskers beschikbaar zijn. De stad maakt ook een plan waardoor winkels na 11 mei hun klanten op een veilige manier kunnen ontvangen. Evenementen in juni kunnen niet doorgaan, Theater aan Zee in juli ook niet.

Deze ochtend hield het College van Burgemeester en Schepenen een extra zitting via videoconferentie om de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad te bespreken. Tijdens die vergadering werd de impact van de toekomstige maatregelen op Oostende besproken.

Mondmaskers voor iedereen

Nu de maatregelen de komende weken stelselmatig zullen versoepeld worden, besliste de Nationale Veiligheidsraad dat mondmaskers een belangrijke rol zullen spelen. In de openbare ruimte zal worden aangeraden om zo veel mogelijk een mondmasker te dragen. In de scholen en op het openbaar vervoer wordt dat zelf verplicht. Stad Oostende plaatste de voorbije weken al verschillende bestellingen van professionele mondmaskers, in de eerste plaats voor zorgverleners en andere mensen die in de frontlinie werken.

Vanaf dit weekend neemt de stad ook het initiatief om samen met vrijwilligers en verenigingen een grootschalige actie op poten te zetten om zelf stoffen mondmaskers te maken. Het is de ambitie om zo snel mogelijk voldoende mondmaskers beschikbaar te hebben voor de volledige bevolking van Oostende.

Wie hieraan wil meehelpen door te naaien, textiel te knippen of te wassen, materiaal af te halen of te leveren,… kan zich vanaf nu registreren via www.oostende.be/mondmaskers. Ook de bijna 200 Oostendenaren die zich eerder al registreerden via “Oostende Helpt” zullen binnenkort gecontacteerd worden. De stad coördineert alles via de ontmoetingscentra en staat garant dat de productie van de mondmaskers op een veilige manier verloopt, en dat de maskers conform de richtlijnen van FOD Volksgezondheid gemaakt worden. Stad Oostende vertrouwt erop dat door de solidariteit van burgers en verenigingen er snel een grote voorraad mondmaskers zal zijn.

Veilig winkelen na 11 mei

Verder kwam ook de heropening van alle winkels op 11 mei ter sprake op het extra college. Stad Oostende zal in overleg met de handelaars, het Economisch Huis en de lokale politie een plan opstellen waarbij alle winkels in de stad op een veilige manier opnieuw hun klanten kunnen ontvangen. Winkeliers zullen ondersteund en geïnformeerd worden door het Economisch Huis over hoe ze concreet in hun zaak de nodige maatregelen kunnen nemen. Specifieke aandacht gaat naar de drukke winkelstraten in het centrum. Stad Oostende denkt na over een circulatieplan zodat voetgangers op een ordelijke en veilige manier de winkels kunnen bezoeken. Op langere termijn werkte Stad Oostende samen met het Economisch Huis ook een relanceplan uit om de lokale economie zo veel mogelijk vooruit te helpen na de coronacrisis.

Theater aan Zee

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste dat er ook in de maand juni geen evenementen toelaten zijn in Oostende. Dat betekent onder andere dat de culinaire evenementen À ‘l Ostendaise en Barrio Cantina niet kunnen doorgaan. De Nationale Veiligheidsraad bepaalde eerder al dat massa-evenementen verboden zijn tot en met 31 augustus. Vanuit die optiek besliste het College dan ook dat Theater aan Zee, het meerdaagse theaterfestival, dit jaar niet kan doorgaan. De organisatie van de Paulusfeesten en Ostend Beach lieten zelf al weten dat ze de evenementen dit jaar niet organiseren.

De Nationale Veiligheidsraad kondigde gisteren aan dat ze na 8 juni zal bestuderen of kleinere openluchtevenementen kunnen doorgaan. Stad Oostende wacht de komende weken af bekijkt dan in welke mate kleinschalige alternatieve evenementen in de zomer mogelijk of wenselijk zijn.

Gratis infolijn

Ook voor heel wat andere thema’s bekijkt Stad Oostende momenteel hoe ze de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad zo goed mogelijk kan organiseren in Oostende. De stad zal over nieuwe maatregelen en acties zo snel mogelijk communiceren, onder andere via de website en de sociale media van de stad. Wanneer de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad in concrete richtlijnen gegoten zijn, zal Stad Oostende deze ook verder verspreiden via zijn kanalen.

Burgers met vragen over de maatregelen en richtlijnen van de overheid kunnen terecht op de nationale en gratis infolijn over corona: 0800 14 689. Ook Stad Oostende heeft een gratis nummer: 0800 1 8400. Tijdens het weekend is er permanentie op dit nummer via de Sociale Noodlijn, waar burgers terecht kunnen voor dringende vragen, hulp met boodschappen of maaltijden of gewoon voor een babbel. Vanaf maandag zijn ook de andere stadsdiensten opnieuw bereikbaar voor praktische vragen, al dan niet in verband met corona.