Stad Oostende eert 100 jaar Roger Raveel

Posted on Posted in Cultuur, Oostende - De Stad aan Zee

De kunstenaar Roger Raveel zou dit jaar op 15 juli 100 kaarsjes hebben uitgeblazen. De dienst Cultuur van de Stad Oostende grijpt deze gelegenheid aan om in samenwerking met het Conservatorium aan Zee en Mu.ZEE de kunstenaar te huldigen met een activiteitenprogramma ‘100 jaar Roger Raveel’.

Roger Raveel wordt beschouwd als één van de grootste naoorlogse kunstenaars van België. Hij onderscheidde zich radicaal van zijn generatiegenoten door een eigen beeldtaal. In een wereld waarin de kunsten steeds internationaler werden, ontwikkelde Raveel een typische stijl, balancerend tussen figuratie en abstractie, met zijn eigen omgeving als belangrijkste inspiratiebron. Ook Zulma De Nijs, meer dan zestig jaar de echtgenote en muze van Roger Raveel, speelde een cruciale rol in het leven en het werk van de kunstenaar.

De kunstenaar had een sterke band met Oostende waar hij graag vertoefde. In 1989 realiseerde hij bijvoorbeeld een ruimtelijke muurschildering in het gebouw van het Loodswezen in Oostende. Naar aanleiding van de vijfentachtigste verjaardag van de schilder was er begin 2007 de overzichtstentoonstelling ‘De schilder spreekt’ in de Venetiaanse Gaanderijen. Ook ontwierp Raveel de permanent opgestelde installatie ‘Confrontatie’ voor het Oostendse Koningspark. In 2011 gaf Raveel een workshop aan jongeren bij mu-zee-um. Nu wil Stad Oostende deze grootmeester eren met tal van activiteiten en hem het respect geven dat hij absoluut verdient.

OVERZICHT ACTIVITEITEN

Renovatie kunstwerk ‘Confrontatie’ Midden het groen van het Koningspark (Koningin Astridlaan) vind je sinds 2006 het abstracte werk ‘Confrontatie’ van Roger Raveel. De drie-eenheid van betonnen verticale structuren evoceert een ontmoeting. In het kader van ‘100 jaar Roger Raveel’ worden de spiegelfragmenten van het kunstwerk vanaf eind juni – begin juli 2021 gerenoveerd en wordt het kunstwerk in ere hersteld.

Digitale foto-expo ‘Raveel en Oostende’ De foto-expo ‘Raveel en Oostende’ op www.beeldbankkusterfgoed.be/oostende zet vanaf 1 juli 2021 de unieke band van Roger Raveel met Oostende in de kijker.

Muzikale hommages ‘Raveeliana’ en ‘RAVEEL 4 YOU!’ Op 15 juli 2021 vind je op www.oostende.be/raveel de muzikale hommages ‘Raveeliana’ (voor vierhandig piano) en ‘RAVEEL 4 YOU!’ (voor koperblazers), gecomponeerd ter ere van Roger Raveel door Bart Van Kerchove (componist en leerkracht Piano en Begeleidingspraktijk aan het Conservatorium aan Zee). ‘Raveeliana’ wordt uitgevoerd in Mu.ZEE door Bart Van Kerchove en An Hoorelbeke, ‘RAVEEL 4 YOU!’ wordt uitgevoerd door koperkwintet Il Clarino Brass. Beide muzikale hommages worden aangevuld met beelden van Roger Raveels werk in Oostende.

Liveconcert ‘RAVEEL 4 YOU!’ door koperkwintet Il Clarino Brass Zin in een liveconcert? Op 15 juli 2021 brengt koperkwintet Il Clarino Brass de muzikale hommage ‘RAVEEL 4 YOU!’ live in het Koningspark bij Raveels kunstwerk ‘Confrontatie’ (ingang Koningin Astridlaan), van 14.00 tot 14.15 uur, 14.40 tot 14.55 uur, 15.20 tot 15.35 uur en 16.00 tot 16.15 uur. Reserveren is verplicht, vanaf 22 juni 2021 via www.oostende.be/raveel.

KUNST VAN ROGER RAVEEL IN HET VERNIEUWDE MU.ZEE

Na een sluitingsperiode van vijf maanden opende het vernieuwde Mu.ZEE op 1 juni met een volledig nieuwe collectiepresentatie en scenografie. Het gebouw dat ooit als warenhuis S.E.O. (in de volksmond ‘de Coo’) werd ontworpen door Gaston Eysselinck, werd gestript zodat de oorspronkelijke kwaliteiten van Eysselincks architectuur opnieuw bloot kwamen te liggen.

Met de nieuwe presentatie zet Mu.ZEE de eigen collectie opnieuw centraal. Het museum bezit een verzameling Belgische beeldende kunst van 1880 tot vandaag en kiest in de nieuwe opstelling voor een chronologisch overzicht van de werken. Alle kunstenaars in de Mu.ZEE-collectie zijn gekozen omwille van hun bijdrage aan de geschiedenis en de ontwikkeling van Belgische kunst. Roger Raveel kan daarbij uiteraard niet ontbreken.

Via deze link vind je meer info over het vernieuwde Mu.ZEE.

Meer informatie over het programma (onder voorbehoud van de coronamaatregelen) vind je vanaf 22 juni 2021 op www.oostende.be/raveel.