Stad Oostende gaat op zoek naar nieuwe wc-uitbater en zet in op toegankelijkheid.

Posted on Posted in Communicatie

Voor wie de nood al eens hoog was, is het duidelijk dat openbare toiletten in de stad onmisbaar zijn. Nu het contract met de huidige wc-uitbaters afloopt, gaat Stad Oostende op zoek naar een nieuwe concessiehouder voor zeven toiletlocaties, waaronder de nieuwe toegankelijke locatie aan de Diksmuidestraat.

Nu restaurants en cafés door de coronamaatregelen gesloten zijn, wordt het nog duidelijker dat goed onderhouden en nette toiletten onmisbaar zijn in een stad. “Voor de bestaande openbare toiletten aan het Marie-Joséplein, de Oosteroever, de Droge Coo, de Zeedijk ter hoogte van de Raversijdestraat en aan de Albert I-promenade ter hoogte van de Ijzerstraat en de Parijsstraat wordt nu een nieuwe concessiehouder gezocht. Ook de nieuwe toegankelijke toiletlocatie aan de Diksmuidestraat wordt toevertrouwd aan die uitbater. De nieuwe concessie zal ingaan vanaf maart 2021 en loopt dan voor negen jaar”, aldus eerste schepen Björn Anseeuw.

Geïnteresseerden zullen in de tweede helft van december alle informatie vinden op www.oostende.be. Kandidaat-uitbaters kunnen een voorstel uitwerken waarbij gewerkt wordt met eigen personeel of geranten, maar ook voorstellen met een semi-automatisch toegangssysteem – zoals tegenwoordig gebruikt wordt in veel wegrestaurants – komen in aanmerking.

Extra aandacht voor toegankelijkheid

“Personen met een beperking hebben het soms moeilijk om een geschikte locatie te vinden om zich op een menswaardige manier te verzorgen. In deze nieuwe concessie zetten we daarom volop in op toegankelijkheid. Kandidaat-uitbaters moeten in hun voorstel de nodige aandacht besteden aan hoe ze toiletten toegankelijk willen maken voor personen met een beperking en dit wordt een aandachtspunt in de onderhandelingen”, duidt schepen van Toegankelijkheid en Beleid voor mensen met een beperking Hina Bhatti.

Van zodra de nieuwe uitbater start, kan ook het nieuwe openbaar toilet in de Diksmuidestraat gebruikt worden. Het toilet ligt aan het parkeerterrein ter hoogte van Zon, Zee, Zorgeloos, waar tijdens de zomermaanden zowel assistentie als heel wat verzorgings- en strandmaterialen voorzien worden voor personen met een beperking. Deze zomer werden daar al betonnen strandpaden aangelegd zodat minder mobiele mensen makkelijker tot aan de waterlijn raken.

“Een toegankelijk openbaar toilet met een verzorgingstafel is op die locatie een toegevoegde waarde. Het sanitair zal er het hele jaar door open zijn, en dat minstens 6 dagen op 7, minstens van 10.00 tot 18.30 uur. Zo creëren we ook voor mensen met een beperking de optimale omstandigheden voor een bezoek aan onze stad”, besluit schepen Hina Bhatti.

Een overzicht van alle huidige openbare toiletten en openingsuren in Oostende vind je op www.oostende.be/openbaretoiletten