Stad Oostende onthult Masker van Ensor op het Oostende-Doverplein

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Op donderdag 28 december 2023 stelt Stad Oostende een grote buste van James Ensor op het Oostende-Doverplein voor. Het werk is het grootste beeld ooit in België dat uit natuurlijke materialen werd gemaakt. De onthulling kadert in het herdenkingsjaar Ensor 2024.

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor overleed. Daarom kleurt 2024 helemaal Ensor en brengt het jaar een eerbetoon aan de Belgische grootmeester met Oostendse roots. Eind december 2023 start het Ensorjaar in Oostende met een groot stadsfestival.

Onthulling buste Ensor

Stad Oostende stelt op donderdag 28 december 2023 een reusachtig kunstwerk van Maxime Van Besien, of Maximus Sculptor, op het Oostende-Doverplein voor. De kunstenaar maakte een buste van James Ensor van maar liefst vier meter hoog. Hiervoor gebruikte hij natuurlijke materialen zoals hooi, stro en riet. Het is meteen het grootste beeld uit natuurlijke grondstoffen ooit in België. Mike Vanbelleghem, van Passion4Wood, staat mee in voor de concrete uitwerking. De buste zal negen maanden lang te zien zijn op het plein.

Met het positioneren van deze gigantische Ensorbuste op het stationsplein willen we niet alleen de Oostendenaars, maar ook de bezoekers en toeristen die per trein aankomen direct onderdompelen in de sfeer van het Ensorjaar.Bart Plasschaert, schepen voor cultuur en vrije tijd

De onthulling van het beeld wordt een heus volksfeest waarop de bonte brassband Orchestre International du Vetex voor de muziek zal zorgen. Het gezelschap bestaat uit muzikanten uit België, Frankrijk en de Balkan en brengt Balkanmuziek, zwoele latin en cumbia.

Met de onthulling van deze buste van James Ensor brengen we niet alleen een eerbetoon aan de briljante kunstenaar die onze stad heeft voortgebracht, maar willen we ook alle Oostendenaars en bezoekers betrekken bij het Ensorjaar. We nodigen dan ook iedereen uit om samen de Ensorbuste te onthullen op 28 december. Het is niet alleen een symbolische start van het Ensorjaar waarin we 75 jaar na zijn overlijden zijn erfenis vieren, maar ook een gelegenheid om dit moment te delen met iedereen die Ensor in het hart draagt. Bart Tommelein, burgemeester

Geboren en getogen Oostendenaar

Baron James Sidney Edouard Ensor, geboren op 13 april 1860 in Oostende, was een invloedrijke en veelzijdige Belgische kunstenaar. Hij wordt beschouwd als een pionier van het symbolisme en het expressionisme in de moderne kunst. James Ensors werk kenmerkt zich door een unieke mix van satire, symboliek en donkere humor. Hij gebruikte vaak carnavalstaferelen, maskers en skeletten om de hypocrisie en absurditeit van de samenleving aan de kaak te stellen.

Oostende had een grote invloed op het leven en werk van James Ensor. Als geboren en getogen Oostendenaar vond Ensor inspiratie in de stad, de mensen en de cultuur van zijn geboorteplaats. Hij werd sterk beïnvloed door de sfeer van carnaval en de jaarlijkse maskerade in Oostende, een centraal thema in zijn kunstwerken. Ensor had ook een voorliefde voor het weergeven van het spel van licht en schaduw op de gevels van de Oostendse gebouwen. Dat resulteerde in enkele van zijn meest indrukwekkende werken.