Stad Oostende organiseert extra acties tijdens Week van de Handhaving

Posted on Posted in Handhaving, Oostende - De Stad aan Zee

De zesde editie van de week van de Handhaving wordt vandaag op gang getrapt. Ook in Oostende worden de controles op zwerfvuil en sluikstort fors opgedreven. De Stad breidt de handhavingsacties zelfs uit tot de volledige maand oktober.

Mooimakers is een Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten. Mooimakers wordt beheerd, ondersteund en gefinancierd door de OVAM, FOST Plus en de VVSG. Jaarlijks organiseren ze de ‘Week van de handhaving’. Tijdens deze week wordt aan lokale besturen een verhoogde aandacht gevraagd voor overtredingen op sluikstorten en het achterlaten van zwerfvuil. Dit niet alleen door sensibilisering, maar ook door streng op te treden waar nodig.

Krachtdadige aanpak

“We zijn ons in Oostende al langer bewust van het probleem en van het belang van een krachtdadige aanpak. De meeste bewoners en bezoekers van de Stad houden zich netjes aan de regels en zorgen samen voor een propere stad. Enkelingen blijven echter hun voeten vegen aan de regels. Daar treden we streng tegen op”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Dagelijks voeren gemeenschapswachten, gemeentelijke vaststellers en lokale politie gerichte controles uit op het achterlaten van zwerfvuil en sluikstorten. Stad Oostende wordt hierin ondersteund door de vaststellers van OVAM.

Acties tijdens maand oktober

Schepen van Samenleven Maxim Donck: “De Stad hecht veel belang aan de aanpak van het achterlaten van zwerfvuil en sluikstorten en wil de gemeenschappelijke inspanningen ondersteunen. Daarom zullen de extra handhavingsacties niet beperkt worden tot slechts één week, maar worden er verschillende handhavingsacties gepland gedurende de volledige maand oktober.”

Naast de dagelijkse controles, zal de Lokale Politie extra controleren aan de afvalstraten en worden de handhavingsacties in kader van het ‘Undo-project’ onverminderd verdergezet. Hierbij worden de schoolomgeving en naburige pleintjes extra gecontroleerd. Tijdens de Oktoberfoor zullen er ook laatavondacties plaatsvinden. De Gemeenschapswachten zullen tot slot ook sensibiliseren door zakasbakjes en hondenpoepzakjes uit te delen.