Stad Oostende plaatst vijf extra duurzame peukenzuilen en lanceert peukenpoll

Posted on Posted in Handhaving, Klimaat, Milieu, Oostende - De Stad aan Zee

Stad Oostende rolde eind april 2021 een actieplan uit om rondslingerende sigarettenpeuken maximaal aan te pakken. Uit een hotspotanalyse blijken het centrum en de uitgaansbuurt de twee zones waar de problematiek het ernstig is. Stad Oostende beslist vijf extra zuilen en een peukenpoll te plaatsen.

Een nette stad is een aangename stad voor iedereen. Daarom lanceerde Stad Oostende vorig jaar een langlopende netheidscampagne. Onder de noemer ’t is weer proper wordt iedereen, van bezoeker tot bewoner, aangespoord om Oostende netjes te houden.

Stad Oostende zet in op preventie en sensibilisering, maar wil ook zorgen voor de nodige aanpassingen aan de infrastructuur die netheid kunnen bevorderen. Intussen werden al 180 peukenringen voorzien op de openbare afvalkorven, waar rokers hun sigaret kunnen doven en hun peuk veilig weggooien. Bij 100 rioolroosters werd het opschrift ‘hier begint de zee’ geplaatst en daarnaast deelden de gemeenschapswachten al meer dan 9.000 zakasbakjes uit. Tijdens het uitdelen van die asbakjes, informeren de gemeenschapswachten de inwoners en bezoekers over de negatieve gevolgen van het weggooien van een sigarettenpeuk.

Peukenzuilen en recyclage

Daarnaast gebeurde er een analyse om de peukenproblematiek beter in kaart te brengen. In samenwerking met verschillende wijkactoren werden een aantal hotspots bepaald. Dat zijn plaatsen waar veel sigarettenpeuken liggen. Uit deze hotspotanalyse kwamen de uitgaansbuurt en het centrum duidelijk naar voren als plaatsen waar peuken vaak op de gronden belanden.

Eerder besliste Stad Oostende om als test drie duurzame en duidelijk zichtbare peukenzuilen in de uitgaansbuurt te plaatsen: op het Monacoplein, in de Langestraat en op het Marie-Joséplein. De Stad ging hiervoor in zee met Fresh Tray Services. Deze firma staat in voor het plaatsen, ledigen en onderhouden van de zuilen.

Fresh Tray Services is een duurzaam recyclage bedrijf dat de verzamelde sigarettenpeuken stockeert en naar een externe firma brengt voor recyclage. Ze worden daar verwerkt tot een granulaat dat gebruikt wordt om de containers voor het inzamelsysteem te maken. Deze testfase is nu afgerond en kende een groot succes. Er werden de afgelopen zes maanden zo’n 12.000 peuken in de drie zuilen verzameld en gerecycleerd. Stad Oostende voorkomt met de zuilen dus niet alleen zwerfvuil, maar de peuken krijgen een nieuwe functie als grondstof voor het inzamelsysteem zelf.

Vijf extra zuilen

Op 29 maart werden er naast de drie zuilen in de uitgaansbuurt vijf extra peukenzuilen in het centrum bijgeplaatst. Drie in de Kapellestraat, één in de Adolf Buylstraat en één ‘peukenpoll’ aan het Marie-Joséplein. De peukenpoll is een interactieve afvalkorf waar rokers via een ludieke poll met een sigarettenpeuk hun stem zullen kunnen uitbrengen over ‘Welk soort zwerfvuil het meest in zee terecht komt. Peuken of plastic?’

Naast alle preventie, blijft Stad Oostende ook streng controleren op zwerfvuil zoals sigarettenpeuken. En wat roken betreft, de beste sigaret is deze die niet gerookt wordt.