Stad Oostende renoveert noordvleugel Koninklijke Stallingen

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Stadsvernieuwing

Momenteel is de Stad volop bezig met de renovatie van de Koninklijke Stallingen. Ondertussen kreeg de noordvleugel en het conciërgegebouw een volledige makeover. Tijdens de restauratie werd het oospronkelijke materiaal zoveel mogelijk behouden.

Een tijd geleden begon de Stad met de renovatie van De Koninklijke Stallingen in de Koninginnelaan. Intussen zijn de werken van een eerste fase – de noordvleugel – afgerond. In dit gedeelte worden ook de bokszaal en de judozaal ondergebracht.

Buitenschrijnwerk zoals vroeger

Dankzij de werkzaamheden ziet het buitenschrijnwerk er opnieuw helemaal zoals vroeger uit. Het gebouw kreeg eveneens een nieuwe laag verf: de ramen zijn vanaf nu wit en hebben een donkerbruine omlijsting. Het plafond van de noordvleugel werd weggenomen zodat bezoekers opnieuw tot in de nok kunnen kijken.

Binnen zijn de kleedkamers en het sanitair volledig vernieuwd zodat ze voldoen aan de hedendaagse richtlijnen. De restauratie had een kostprijs van 3.953.287,17 euro. Hiervoor kon de Stad rekenen op een subsidie van 1.263.782, 71 euro. Afhankelijk van extra subsidies komen later ook de midden- en de zuidvleugel van de Koninklijke Stallingen aan de beurt.

Bokszaal Theo Vanhaverbeke en dojo Robert Van de Walle

De bokszaal zal de naam dragen van de oostendse profbokser Theo Vanhaverbeke (1908-1989). In 1928 stichtte hij de Flandria Boxing Club. Daarnaast was hij succesvol als trainer, manager en promotor van bokswedstrijden. Na 32 profkampen, waarvan 28 overwinningen, beëindigde Theo zijn actieve bokscarrière in 1936.  Met Theo als trainer behaalden talloze boksers Belgische en Europese successen.

Verder heet de judozaal vanaf nu dojo Robert Van de Walle. Deze gewezen Oostendse judoka nam vijf keer deel aan de Olympische Spelen en behaalde zelfs een gouden medaille. In totaal verzamelde hij 25 medailles op Europese en wereldkampioenschappen. Robert Van de Walle was twee keer Sportman van het jaar en hij kreeg de Nationale Trofee voor Sportverdienste en het Vlaams Sportjuweel uitgereikt.

Noorse Stallingen

De Noorse architect Ivar Andreas Knudsen ontwierp het gebouw in 1903. Het bouwwerk, ook wel de Noorse Stallingen genoemd, werd voltooid in 1904, maar diende nooit als stalling. In 1929 trok de stedelijke technische school in het gebouw. Dertig jaar later, in 1959, bouwde Stad Oostende de Koninklijke Stallingen om tot Stedelijk sportcentrum.