Stad Oostende versterkt relatie met het Argentijnse Ostende

Posted on Posted in Internationale Samenwerking, Oostende - De Stad aan Zee

Wist je dat Stad Oostende een Argentijnse naamgenoot heeft? Oostende wil de band met haar Argentijnse zusterstad Ostende verstevigen met een nieuw samenwerkingsprotocol. Op die manier willen beide Oostendes hun internationale uitstraling versterken. Om de vernieuwde samenwerking in de verf te zetten, bezoekt de Argentijnse jazzband Tango Jazz Quartet in september Oostende.

In 1908 trokken de Belgen Fernando Robette en Augustin Pauli naar Argentinië om er een zusterstad voor Oostende (BE) te stichten. In de jaren 80 ging Ostende (AR) een gemeentefusie aan met haar buren Valeria del Mar, Pinamar en Carilo tot de fusiegemeente Pinamar. Wegens deze unieke geschiedenis willen beide steden de banden terug aanhalen en een formele samenwerking uitbouwen.

Samenwerkingsprotocol

In samenwerking met de Belgische ambassade in Buenos Aires en met het stadsbestuur van Pinamar, werkte Stad Oostende nu een samenwerkingsprotocol uit om de relatie tussen beide Oostendes sterker te maken.

Het samenwerkingsprotocol beschrijft een aantal basisprincipes met de focus op een duurzaam partnerschap gericht op het verrijken van de levenskwaliteit, op basis van wederzijds respect, gelijkheid, begrip en wederkerigheid.

Bij de uitvoering van het samenwerkingsprotocol hanteren beide steden dezelfde werkingsprincipes zoals het versterken van de internationale uitstraling van beide steden. Ook is het de bedoeling om de brede waaier aan domeinen waar een lokaal bestuur mee bezig is te verkennen in het kader van kennisuitwisseling en samenwerking.

Het Argentijnse Tango Jazz Quartet bezoekt Stad Oostende

Om deze vernieuwde samenwerking in de verf te zetten, bezoekt de Argentijnse jazzband Tango Jazz Quartet in september Oostende. De oprichter van de muziekgroep, Gustavo Firmenich, is meteen ook de bezieler van het festival Jazz en la Playa dat jaarlijks in Ostende (AR) plaatsvindt. In januari kon je dit festival live volgen op de stedelijke website.

Tijdens hun bezoek zullen de Argentijnse muzikanten kennismaken met de Oostendse culturele partners. Op dinsdag 7 september 2021 zal het Tango Jazz Quartet een gratis concert geven in De Grote Post (organisatie i.s.m. het Conservatorium aan Zee). Tickets zijn vanaf 15 juli 2021 beschikbaar via het UiTloket.