Testcentrum in luchthaven ontvangt iedereen voor gratis testen + update coronacijfers (07/07)

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Wie deze zomer op reis wil naar het buitenland of naar een groot festival, heeft daarvoor vaak een negatieve PCR-test nodig. In Oostende is er daarom sinds vorige week een testcentrum op de luchthaven, waar je gratis terecht kan als je nog niet volledig gevaccineerd bent. Het testcentrum is er voor iedereen, ook wie niet met het vliegtuig reist. De coronacijfers in Oostende blijven intussen onder controle.

Wie op reis wil naar het buitenland deze zomer, heeft vaak een negatieve coronatest nodig. Check dit vooraf via https://reopen.europa.eu/nl (binnen Europa) of https://diplomatiebelgium.be/nl (buiten Europa). Tot eind september heb je recht op twee gratis PCR-testen als je nog niet volledig gevaccineerd bent. De code voor een gratis PCR-test kan aangevraagd worden via www.mijngezondheid.be. Zo’n code is dan tien dagen geldig. Via dezelfde website kan je dan ook meteen je afspraak maken voor de test in Oostende.

In onze stad worden deze gratis testen afgenomen op de site van Internationale Luchthaven Oostende in de Nieuwpoortsesteenweg. Je kan hiervoor niet terecht in het testcentrum in de Edith Cavellstraat. Iedereen kan getest worden in het testcentrum op de luchthaven, ook wie niet met het vliegtuig op reis gaat. Zo’n PCR-test kan ook nodig zijn om een groot evenement bij te wonen, bijvoorbeeld. Er is mogelijkheid om 20 minuten gratis te parkeren. Meer info: www.oostende.be/gratis-test-bij-vakantie.

Besmettingen blijven laag

De afgelopen week werden er in Oostende 24 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een stijging met 7 gevallen in vergelijking met vorige week. Relatief waren er in Oostende ongeveer 33,5 besmettingen per 100.000 inwoners. Er werd daarbij 1 besmetting vastgesteld bij een 65-plusser. Jongeren en kinderen onder de 19 waren goed voor 7 besmettingen. De positiviteitsratio blijft laag: vorige week werden er 252 coronatesten afgelegd in het testcentrum in de Edith Cavellstraat, waarvan 12 (ofwel 4,8%) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra, ziekenhuizen en scholen

In de Oostendse woonzorgcentra zijn er afgelopen week geen nieuwe besmettingen meer vastgesteld, noch bij bewoners, noch bij personeel. Alle andere collectieve voorzieningen in Oostende, zoals de buitenschoolse kinderopvang, de kinderdagverblijven en de voorzieningen voor mensen met een beperking bleven coronavrij. In de Oostendse scholen waren er in de laatste week van het schooljaar nog 6 leerlingen die positief testten in drie verschillende scholen.

In AZ Damiaan worden momenteel 2 patiënten met Covid-19 verzorgd (maar niet op Intensieve Zorgen), in campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het om 1coronapatiënt.

Vaccinatiecentrum: 85% kreeg eerste prik

Op vandaag kreeg 85,4% van de meerderjarige Oostendenaars minstens één prik met het vaccin. Intussen is meer dan 48% ook volledig gevaccineerd. Bij de groep van 65-plussers is nu 74,3% volledig gevaccineerd en kreeg 93,3% een eerste prik.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 89.099 prikken gezet, waarvan 30.729 tweede prikken.

Open vaccinatiedag

Volgende week 13 juli is er een “open vaccinatiedag” in Kursaal. Wie niet kon of wilde ingaan op de eerste uitnodiging voor een coronavaccin, kan zich inschrijven en die dag een Johnson & Johnson-prik krijgen. Met één prik ben je dan beschermd. Meer info en inschrijven kan op de website van Stad Oostende.