Steun voor bouw dronefabriek in Oostende in kader van mijnenbestrijding

Posted on Posted in Haven, Oostende - De Stad aan Zee

De Vlaamse regering kent, op initiatief van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits, 1 miljoen euro steun toe aan het bedrijf ECA Group in Oostende. Dat bedrijf bouwt een nieuwe dronefabriek. Het gaan om drones om mijnen te bestrijden. Dankzij nieuwe technologie kunnen zeemijnen vanop afstand gedetecteerd en onschadelijk gemaakt worden. In de nieuwe fabriek zullen 70 mensen tewerkgesteld worden. Zo wordt ECA Group een belangrijke nieuwe werkgever in Oostende.

ECA Group is een Frans bedrijf met 40 jaar ervaring in de ontwikkeling en de productie van ontmijningssystemen en bijhorende robots. ECA Group is sinds kort in ons land actief in Brussel, Moeskroen en Oostende.

In Oostende komt er een nieuwe fabriek waar drones zullen geassembleerd en onderhouden worden voor de mijnenbestrijdingscapaciteit van de Belgische en de Koninklijke Nederlandse marine. De 6 Belgische en de 6 Nederlandse schepen en hun bijhorende drones zullen wereldwijd voor ontmijningsopdrachten worden ingezet. Het bedrijf won onlangs het mijnenbestrijdingcontract van de Belgische Marine in het kader van het consortium Naval Group en ECA Group: Belgium Naval and Robotics (www.belgium-naval-and-robotics.be).

Met die onderwater-, bovenwater- en vliegende drones kan efficiënter op zoek worden gegaan naar plaatsen in zee waar mijnen liggen, om ze nadien op afstand onschadelijk te maken. Het moederschip kan zelf buiten het mijnenveld blijven waardoor de bemanning op veilige afstand blijft en veel minder risico loopt.  De manier van mijnenjagen zal dus met deze technologie drastisch veranderen en veiliger worden voor de mariniers en hun schepen. In het bedrijf komt ook een kennis- en technologiecentrum waar nieuwe concepten kunnen worden ontwikkeld.

Nieuwe werkgever in Oostende

Het nieuwe gebouw van ECA Group komt langs de Sloepenlaan in Oostende, op het terrein van de voormalige Beliard-scheepsbouwsite. Met de Haven Oostende is een concessieovereenkomst gesloten voor een periode van 30 jaar. Het gaat om een investering van ruim 14 miljoen euro. ECA Group wil er 70 mensen tewerkstellen. Het gebouw in Oostende moet begin 2022 operationeel zijn en gaat in de loop van 2021 op zoek naar arbeiders, technici, ingenieurs en bedienden.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “ECA Group in Oostende wordt een belangrijk bedrijf in het kader van de bestrijding van mijnen. Via innovatie en nieuwe technologieën worden drones gemaakt die mijnen in zee zoeken en onschadelijk maken. 70 werknemers zullen er aan de slag kunnen. Het bedrijf wil vooral lokaal mensen rekruteren en opleiden. Het bedrijf wil vooral lokaal mensen rekruteren en opleiden wat de lokale arbeidsmarkt ten goede komt. ”

Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende Bart Tommelein: “Als stad zetten we volop in op innovatieve technologieën. We hebben reeds een dronehub waarmee we internationaal een voortrekkersrol willen opnemen. De komst van een fabriek waar drones geassembleerd en onderhouden worden is dus zeker een meerwaarde voor Oostende. We zijn dan ook zeer tevreden met de ondersteuning van de Vlaamse regering die zorgt voor bijkomende werkgelegenheid in de regio.”