grafieken stroomvoorspeller

‘Stroomvoorspeller’ voor zonne- en windenergie

Posted on Posted in Energie 2016 - 2018

Bart Tommelein, Vlaams Minister van Energie, stelde vandaag de Stroomvoorspeller voor. Dit instrument werd ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap en 3E en is een primeur voor Europa. Op www.stroomvoorspeller.be kan je in realtime zien hoeveel energie onze zonnepanelen en windmolens op land produceren, en hoeveel ze morgen zullen opbrengen. “Per uur en per dag, tot op het niveau van je gemeente, kan je volgen wat zon en wind ons opleveren. Zo weet je ook wanneer je best de wasmachine laat draaien”, aldus Bart Tommelein.

Op vraag van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ontwikkelden het Vlaams Energieagentschap en 3E de ‘Stroomvoorspeller’. Hoeveel groene stroom kunnen we van onze zonnepanelen en windmolens verwachten met dit weer? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we? Wordt vandaag of morgen een topdag? De Stroomvoorspeller weet het antwoord op al die vragen. Voor het eerst biedt een regio niet alleen realtime groenestroomproductiedata maar ook voorspellingen tot op gemeentelijk niveau, een Europese primeur.

De Stroomvoorspeller koppelt gegevens van zonnepanelen en onshore windmolens aan weersinformatie. Zo schat hij in hoeveel stroom de zon en wind voor ons produceren. En hoeveel we in de nabije toekomst kunnen verwachten. De opbrengst wordt per uur en per dag weergegeven, zowel voor Vlaanderen en de provincies als voor elke gemeente. Net zoals bij een klassiek weerbericht geeft de stroomvoorspeller niet alleen voorspellingen, maar ook actuele waarnemingen en historische data.

Bart Tommelein: “Met de Stroomvoorspeller laten we onderbouwd en transparant zien wat zon en wind betekenen voor ons energiesysteem. Dat is belangrijk voor het draagvlak. We willen echter niet alleen sensibiliseren maar ook activeren: de voorspellingen kunnen elektriciteitsverbruikers stimuleren om op de meest productieve uren van de dag hun machines aan te zetten (zoals was-, droog- en vaatwasmachine) of elektrische voertuigen en op termijn hun thuisbatterij op te laden.”

Zon en wind zorgen voor meer dan 9% van elektriciteitsbehoefte in Vlaanderen

Het aandeel zonne-energie en windenergie wordt steeds belangrijker in onze elektriciteitsproductie. Omdat er elke maand zonnepanelen en windmolens bijkomen, is de stroomvoorspeller een graadmeter voor de energietransitie in Vlaanderen. “Vorig jaar zorgden onze eigen zonnepanelen en windturbines voor ongeveer 7,5% van alle elektriciteit die we in Vlaanderen nodig hebben. Het duurt echter minstens een half jaar vooraleer alle cijfers over onze groene energie verzameld en verwerkt zijn. De Stroomvoorspeller helpt ons korter op de bal spelen door sneller in te schatten hoe we er ondertussen voor staan”, legt Bart Tommelein uit. “Uit de data blijkt dat we de 9% overstijgen en het jaar is nog niet om. We zien ook dat onze zonnepanelen eind september al meer zonnestroom leverden dan in heel 2017.”

We krijgen bovendien zicht op hoeveel stroom er per dag en per gemeente verwacht wordt. “Dat we meteen kunnen afleiden welke gemeenten het voortouw nemen in onze energietransitie, is meer dan welkom. Wat onderlinge competitie kan onze energieomslag alleen versnellen”, besluit de energieminister.

Volg voortaan de voorspellingen en waarnemingen van de opbrengst van de zonnepanelen en onshore windmolens in uw gemeente, provincie en heel Vlaanderen op de voet op www.stroomvoorspeller.be.

Achtergronddossier: Hoe werkt de stroomvoorspeller en met welke data kwam hij tot stand?

https://energiesparen.login.kanooh.be/sites/default/files/atoms/files/ACHTERGRONDDOSSIER-stroomvoorspeller.docx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De overzichtskaarten maken zichtbaar welke gemeenten het voortouw nemen qua investeringen in zonnepanelen en windturbines. Alle details worden zichtbaar als u een gemeente aanduidt op de kaart.

Zonnepanelen:

(onshore) Windturbines:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.