The Crystal Ship brengt 14 internationale kunstenaars naar Oostende

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Het Oostendse kunstenfestival The Crystal Ship maakt zich op voor een nieuwe editie, die plaatsvindt van 25 maart tot 6 april. Het festival presenteert een indrukwekkende line-up van 14 internationale kunstenaars die de straten van Oostende verder zullen transformeren in een openluchtmuseum. Met artiesten als AchesDub, Hoxxoh en KMG belooft het opnieuw een zeer kleurrijke editie te worden.

Elk jaar slaagt The Crystal Ship erin om een diverse groep kunstenaars aan te trekken, en dit jaar is geen uitzondering. De geselecteerde kunstenaars zullen hun unieke kijk op de wereld delen door middel van opvallende muurschilderingen en installaties. Het festival staat erom bekend dat het kunst naar de mensen toe brengt, voor zowel Oostendenaars als bezoekers.

“We zijn verheugd om een nieuwe editie van The Crystal Ship te verwelkomen en kijken uit naar de creatieve energie die de stad zal overspoelen,” zegt burgemeester Bart Tommelein. “Met 14 getalenteerde kunstenaars die gedurende bijna twee weken de straten van Oostende tot leven zullen brengen, genieten kunstliefhebbers van alle leeftijden van een buitengewone ervaring.”

Met het thema ‘Carnival of Life’ trekt het street art festival volop de kaart van James Ensor. Bjørn Van Poucke, curator van het festival, zegt: “Ik heb gezocht naar kunstenaars die een al dan niet subtiele link hebben met het werk van de schilder, of toch zeker met het thema. Ze moeten heus niet allemaal, zoals Ensor, op een grappige, clevere manier tegen de schenen van het establishment schoppen. De werken die ze maken, mogen ook carnavalesk, feestelijk en rock-‘n-roll zijn. Wat natuurlijk niet wegneemt dat sociale, maatschappijkritische kwinkslagen zeker worden geapprecieerd.”

Voor het eerst in de geschiedenis van The Crystal Ship doet Van Poucke trouwens een beroep op een co-curator: Carlo McCormick. De Amerikaanse criticus heeft het hoogtepunt van de New Yorkse kunst- en muziekscene meegemaakt in de jaren 70 en 80 – hij kende Keith Haring, Sonic Youth en Lydia Lunch persoonlijk. Daarnaast is hij ook van jongs af aan een enorm grote bewonderaar van James Ensor. Voor zijn achttiende verjaardag, eind jaren 70, kon hij zijn ouders overtuigen om hem een vliegtuigticket naar België te kopen, zodat hij hier een tentoonstelling van de meester kon bezoeken.

Het festival zal officieel van start gaan op 25 maart en biedt fans de mogelijkheid om de kunstenaars aan het werk te zien terwijl ze hun meesterwerken creëren. Daarnaast worden er verschillende nevenactiviteiten georganiseerd, waaronder debatten en workshops. The Crystal Ship moedigt iedereen aan om deel te nemen aan deze viering van creativiteit en kunst in de openbare ruimte. Op zaterdag 6 april zullen alle kunstwerken afgewerkt zijn.

Line-up

De volledige line-up van deze editie bestaat uit AchesDub (IR), KMG (UK), Dulk (ES), En Plein Public (BE), Hoxxoh (USA), Hera (DE), Katie Green (CA), Marina Capdevilla (ES), Pixel Pancho (IT), Wayne Horse (DE), Motel7 (ZA), Carlos Sugliano (AR), Jaune (BE) en Ilke Cop (BE). Deze laatste zal voor het eerst experimenteren met het schilderen van een mural in de gekende stijl van de Brusselse kunstenares. In het kader van Ensor2024 gaat Jaune miniatuurtaferelen uit De Baden van Oostende schilderen, elk met een hedendaagse toets.

Kaapstad en Oostende

In het Zuid-Afrikaanse Kaapstad vindt eveneens een street art festival plaats waarmee The Crystal Ship een uitwisseling op poten heeft gezet. Dit jaar is het de artiest Motel7 die de verplaatsing naar Oostende maakt om hier een werk te creëren. Daarnaast werkt er ook voor het eerst een artiest uit Ostende aan een muur, meer bepaald een inwoner van het Argentijnse ‘Ostende’. Dit belooft ook een mooie samenwerking te worden met de partnerstad aan de andere kant van de wereld.

Activiteiten

Workshop Katie Green X SPINAAS
In een samenwerking tussen Katie Green en Spinaas (het creatief label van Duinhelm vzw en Briek vzw), zal een workshop worden georganiseerd. Deze workshop biedt deelnemers met een beperking de kans om gedurende 3 dagen creatief aan de slag te gaan met het maken van een masker. Na de workshop volgt een fotoshoot, waarbij één van deze maskers geselecteerd wordt om door Katie Green uitgewerkt te worden op een gevel met wheatpaste.

Juxtapoz meet the artist
Op 5 april 2024 is iedereen welkom in O.666 om de street artists van dit jaar te ontmoeten. Tijdens een live panel, gemodereerd door Doug Gillen van Juxtapoz, krijg je bovendien de kans om vragen te stellen aan de aanwezige artiesten. Het event gaat van start met een talk van Carlo McCormick over James Ensor en de Belgische kunst.

Over The Crystal Ship
The Crystal Ship is een jaarlijks kunstenfestival dat internationale kunstenaars naar Oostende brengt om de stad te transformeren in een levendige kunstgalerij. Sinds de oprichting heeft het festival al meer dan honderd muren aangepakt, gaande van grote oppervlaktes tot kleine interventies.