Tommelein werkt aan nieuwe wetgeving voor watersporters

Posted on Posted in Viceminister-president en Vlaams minister 2016 - 2018

**(SP)CHINA-HAINAN-SURFING-CHINA CUPDe huidige watersportreglementering, zowel voor de recreanten als de topsporters, is reeds meermaals het onderwerp van discussie geweest en dit zowel bij de watersportverenigingen, de kustburgemeesters als de handhavingsdiensten. Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein maakt daarom werk van een duidelijk wetgevend kader voor watersporters.

Staatssecretaris Bart Tommelein: “Het is voor mij duidelijk dat een nieuwe aangepaste wetgeving noodzakelijk is. Watersporters moeten hun hobby op zee ten volle kunnen uitoefenen maar dit binnen een kader waarbij de verenigingen zelf ook geresponsabiliseerd zullen worden. Veiligheid en vrijheid dienen in deze hand in hand te gaan. We streven dan ook naar een totaalaanpak waarbij niet enkel de huidige maar ook nieuwe trends in de watersportwereld zullen worden opgenomen.”

“Samen met Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters plan ik op 21 februari een ‘Staten-Generaal voor de Watersport’ tijdens de Belgian Boat Show in Gent. Op dit overleg wensen we alle stakeholders uit te nodigen met als doel de verschillende visies, pijnpunten en voorstellen te kunnen bundelen. We focussen ons hierbij op de zogenaamde ‘brandingssporten’ zoals kitesurfen, windsurfen, stand-up peddling, etc. De kerndoelstellingen voor mij zijn: administratieve vereenvoudiging, responsabilisering en het verhogen van de veiligheid,” aldus de liberale staatssecretaris.

Tommelein wil tijdens de Staten-Generaal ook het verbod voor kitesufers, om bij meer dan 7 beaufort op zee te gaan, herbekijken. Al lang zijn zij vragende partij om voor hen een uitzondering te maken. Veel wind en hoge golven zijn voor kitesurfers net de beste omstandigheden om hun sport op zee te beoefenen.

Het is de bedoeling van de Staatssecretaris om  een globaal voorstel uit te werken zodat de nieuwe wetgeving ten laatste eind 2015 in voege kan treden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.