Tweede Welzijnspunt opent de deuren in Mariakerke

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Na de succesvolle opstart van het Welzijnspunt Vuurtoren in 2019 opent nu een nieuw welzijnspunt in Mariakerke. Het doel is om de sociale dienstverlening van Stad Oostende dichter bij de mensen te brengen. Via de Welzijnspunten wordt de weg naar hulp versneld en kan er korter op de bal worden gespeeld door maatschappelijk werkers in hun trajecten.

Welzijn en armoedebestrijding zijn belangrijke prioriteiten in Oostende, elke dag opnieuw zet Stad Oostende in op een stad waarin elk individu maximale kansen krijgt om deel te nemen aan de samenleving. Toegankelijke informatie en dienstverlening is hiervoor een belangrijke voorwaarde.

“Iedereen heeft op een bepaald ogenblik wel eens nood aan extra informatie, hulp of begeleiding. Via onze welzijnspunten willen we alle Oostendenaars snel een antwoord bieden op hun vragen of problemen, en dat in hun eigen buurt” duidt burgemeester Bart Tommelein.

Satellietkantoor in de wijk

In 2019 opende het Welzijnspunt Vuurtoren als pilootproject de deuren. Via het Welzijnspunt kunnen mensen met een vraag naar ondersteuning door het OCMW rechtstreeks en in de eigen buurt geholpen worden.

Maatschappelijk werkers verkennen er de rechten van inwoners, kijken hoe eventuele dringende noden kunnen worden opgevangen en zoeken naar structurele oplossingen op de lange termijn. “De stap naar de campus Edith Cavell is voor sommige mensen heel groot waardoor ze soms pas hulp vragen als de problemen geëscaleerd zijn. Een vroege aanpak helpt mensen echter veel sneller terug op de juiste weg en maakt dat trajecten beperkter zijn. Dat maatschappelijk werkers fysiek dichter bij hun cliënten zijn maakt een onverwacht huisbezoek of gesprek tussendoor haalbaar. Die intensievere begeleiding werpt echt haar vruchten af,” aldus schepen van Welzijn Natacha Waldmann.

Gezien het succes van de werkwijze in de Vuurtorenwijk opende Stad Oostende op 3 januari een nieuw Welzijnspunt in Mariakerke.

“Mensen die hulp nodig hebben vinden nog te vaak de weg niet naar de hulpverlening. Dat is ook zo in de wijk Mariakerke. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een geschikt pand in de wijk zelf. Met dit nieuwe welzijnspunt brengen we de hulpverlening nu ook letterlijk dichter bij de mensen. Zo kunnen we nog meer mensen helpen die het echt moeilijk hebben,” aldus eerste schepen Björn Anseeuw, bevoegd voor Stadsgebouwen.

8 maatschappelijk werkers en 1 onthaalmedewerker die vertrouwd zijn met de wijk zullen er inwoners bijstaan. Ze werken hiervoor samen met externe welzijnspartners en diensten in en buiten de wijk. Alle basisdienstverlening wordt hier aangeboden, bij complexe vragen wordt begeleid doorverwezen.

Gebiedsgerichte werking

Het merendeel van de hulpvragers (90%) situeert zich voor dit welzijnspunt in Mariakerke-Nieuwe Koers maar het team dekt ook de wijk Raversijde af. Dit welzijnspunt is een nieuwe troef binnen de gebiedsgerichte werking waar het stadsbestuur naar streeft. De medewerkers van het Welzijnspunt zullen nauw samenwerken met de aanwezige wijkactoren zoals de wijkpolitie, de lokale handel, verschillende welzijnsorganisaties en in het bijzonder natuurlijk de Ontmoetingscentra ’t Viooltje, Ter Yde en De Schelpe.

Het Welzijnspunt is te vinden op de Nieuwpoortsesteenweg 178. Voor meer informatie kan je het Welzijnspunt bereiken op welzijnspunt.mariakerke@oostende.be of telefonisch op het nummer 059/59 15 17. Het kantoor is dagelijks geopend van 9.00 tot 12.00 uur of op afspraak.