Bart Tommelein pleit voor dialoog, diplomatie en de-escalatie in Rusland-Oekraïneconflict

Posted on Posted in Vlaams Parlement

De spanningen tussen Rusland en West-Europa lopen opnieuw hoog op. De oorzaak hiervan ligt in de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. Of dit al dan niet een voorbode is van een invasie wordt door de top van onze geopolitieke experts nauwlettend opgevolgd. Bart Tommelein, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, pleitte tijdens de plenaire vergadering voor de drie D’s: “Dialoog, diplomatie en de-escalatie moeten voor Open Vld centraal staan in de Belgische houding op de NAVO-Ruslandtop.”

Vrijdag 7 januari namen de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-landen via een conference call deel aan de buitengewone vergadering van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Hier werd de ‘dual track approach’ ten aanzien van Rusland bevestigd alsook benadrukt. Deze aanpak combineert dialoog met ontrading en defensie.

Vandaag vindt er in Brussel voor het eerst sinds lang nog eens een NAVO-Ruslandtop plaats. Tijdens die ontmoeting zal de alliantie een duidelijke boodschap van de-escalatie uitdragen. Er zal worden gepleit voor een constructieve dialoog met Rusland over alle veiligheidskwesties die het Europese continent aangaan. Bart Tommelein pleitte er tijdens de plenaire vergadering voor dat de drie D’s (dialoog, diplomatie en de-escalatie) de Belgische kernwoorden zijn op de NAVO-Ruslandtop.

De 27 EU-leiders zijn alvast overeengekomen dat ze Rusland verdere economische sancties zullen opleggen als het Oekraïne binnenvalt, en dit samen met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Tegelijk blijven ze verwijzen naar intensieve diplomatieke inspanningen richting Moskou. “Dat is een goede zaak”, aldus Bart Tommelein. “Want sancties nemen ten aanzien van Rusland kan automatisch leiden tot contra-acties. In het verleden hebben we dit aan den lijve ondervonden. We moeten in Vlaanderen dan ook goed inschatten wat de gevolgen zijn voor ons.”