Coronacijfers in Oostende: 1 op 100 Oostendenaars legde vorige week een positieve test af

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

De omikron-variant raast ook door Oostende. Afgelopen week zijn de besmettingscijfers meer dan verdubbeld. Met 717 positieve gevallen is het piekniveau van de vorige golf opnieuw bereikt, maar gelukkig blijven de ziekenhuizen en de zorgvoorzieningen voorlopig relatief gespaard. Het vaccinatiecentrum plaatst deze week 9.000 vaccins, voornamelijk boosterprikken. Er is meer duidelijkheid over bowlen, biljart en darts.

De afgelopen week werden in Oostende 717 coronabesmettingen geregistreerd. Dat is meer dan een verdubbeling van de cijfers van vorige week en een stijging met 112%. Relatief gaat het nu om exact 1000 besmettingen per 100.000 inwoners, of anders: 1 op 100 Oostendenaars die positief testte afgelopen week.

Meer dan 45% van alle testen is positief

Met deze cijfers zitten we na twee weken stijging al opnieuw op het zelfde niveau van de piek van de vierde golf eind november. Zoals ook in andere landen al bleek, zorgt de omikron-variant voor een erg snelle verspreiding van het virus. Ongeveer 17% van de besmettingen vond plaats bij jongeren onder de 20, ongeveer 7,5% bij 65-plussers. Iets minder dan een kwart van de positieve gevallen (157) vond plaats bij twintigers.

Ook het aantal afgenomen testen in het testcentrum in de Edith Cavellstraat blijft stijgen, net als de positiviteitsratio: 401 op 858 testen waren positief (46,7%). In het testcentrum op de luchthaven, waar mensen ook zonder doorverwijzing van de huisarts terecht kunnen, legden 45 Oostendenaars een positieve test af.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen: situatie voorlopig onder controle

In de residentiële seniorenvoorzieningen in Oostende, zoals woonzorgcentra en assistentiewoningen, testten de afgelopen weken 10 bewoners positief, waarvan 6 in één groep van assistentiewoningen. Over heel Oostende raakten ook dertien personeelsleden besmet.

Ondanks de sterke stijging van het aantal besmettingen, blijft in de Oostendse ziekenhuizen alles voorlopig min of meer onder controle. Op dit moment zijn er in totaal 18 patiënten opgenomen met COVID-19, waarvan 1 iemand op intensieve zorgen. Het gaat om een patiënt die AZ Damiaan overnam uit een Brussels ziekenhuis. Bij die 18 zitten patiënten zitten ook 3 kinderen.
Vaccinatiecentrum: 9.000 prikken deze week

Vorige week werden in het vaccinatiecentrum aan de Northlaan 5.983 nieuwe prikken gezet. Op vandaag zijn ongeveer 45.000 inwoners van Oostende of Middelkerke al ingeënt met een boosterprik. In Oostende zelf werd 58% van de inwoners die zich in 2021 lieten vaccineren, intussen ‘geboosterd’. Voor deze week staan 9.000 prikken gepland, volgende week meer dan 13.000.

Op zaterdag 22 januari start het vaccinatiecentrum Northlaan met aparte vaccinatiemomenten voor kinderen tussen 5 en 11. Alle info daarover is te vinden in een apart persbericht dat eerder vandaag werd uitgestuurd.

Verduidelijking maatregelen voor bowling, snooker, darts,…

Begin deze week verduidelijkte het Nationaal Crisiscentrum de maatregelen rond bowling, snooker, darts,… omdat daar nog enige onduidelijkheid over bestond. Het Overlegcomité besliste eerder dat binnenruimten van de volgende inrichtingen die behoren tot de feestelijke of recreatieve sector gesloten moeten blijven:

• de discotheken en de dancings
• de subtropische zwembaden en de recreatieve onderdelen van de zwembaden
• de pretparken, de dierenparken, trampolineparken en binnenspeeltuinen
• de bowlingzalen, snooker- en biljartzalen en dartszalen
• de inrichtingen voor paintballgames, lasergames en escape rooms
• de casino’s, de speelautomatenhallen en de wedkantoren

Deze week verduidelijkte het Crisiscentrum dat de binnenruimten van deze inrichtingen wel gebruikt mogen worden voor puur sportieve activiteiten (binnen het kader van een sportclub): sportwedstrijden, sportkampen en trainingen in clubverband kunnen er wel doorgaan.

Recreatief gebruik blijft voorlopig nog verboden en dat geldt uiteraard ook voor bv. snooker- en biljarttafels en dartsborden die zich in de horeca in de verbruiksruimte bevinden. Daar is het sowieso verplicht om zittend (met maximum 6 aan tafel) te consumeren. Enkel in een aparte ruimte en in club- of competitief verband, kan dit wel.