Vaccinatiecentrum Northlaan krijgt make-over voor vaccinaties 5- tot 11-jarigen

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Op zaterdag 22 januari start de grootschalige vaccinatie van 5- tot 11-jarigen uit Oostende en Middelkerke. Er worden zo’n 5.000 kinderen uitgenodigd in het vaccinatiecentrum Northlaan, dat een make-over krijgt met het kindvriendelijk stadsfiguurtje James. Om iedereen voldoende te informeren is er ook een video die ouders en kinderen stap per stap toont hoe de vaccinatie zal verlopen.

In het vaccinatiecentrum Northlaan (op vroegere MediaMarkt-site in Oostende) worden op zaterdag 22 januari de eerste vaccinaties voor 5- tot 11-jarigen toegediend. Meer dan 5.000 kinderen uit Oostende en Middelkerke worden uitgenodigd en krijgen binnenkort hun oproepingsbrief in de bus.

Op zaterdagen bijna 1.000 prikken

Door ook jonge kinderen te vaccineren, kan het coronavirus zich minder en moeilijker verspreiden. Zo raakt het gezins-, school- en vrijetijdsleven van kinderen minder verstoord. Gevaccineerde kinderen zijn beter beschermd tegen COVID-19 en eventuele gevolgen van een besmetting.

Op zaterdag 15 januari wordt er gestart met een kleine testgroep van vijftig kinderen. Medewerkers van het CLB (Centrum voor Leerlingenbegeleiding) coachen de vrijwilligers van het vaccinatiecentrum om het hele vaccinatieproces zo veel mogelijk op maat van de kinderen te kunnen organiseren.

Vanaf zaterdag 22 januari wordt dan op volle capaciteit gedraaid. Op zaterdag kunnen telkens 960 kinderen gevaccineerd worden en op dinsdag -en donderdagavond kunnen er ook 360 kinderen langskomen, dit tot en met de krokusvakantie.

‘James’ zorgt voor een kindvriendelijke sfeer

Op de dagen waarop kinderen hun vaccin krijgen, wordt de Northlaan 13 – de voormalige Mediamarkt – omgetoverd tot een kindvriendelijk vaccinatiecentrum. De ruimte wordt volledig aangekleed met posters en levensgrote borden van James, het kindvriendelijke figuurtje van Stad Oostende, die de kinderen verwelkomt, een hart onder de riem steekt en opvrolijkt.

James werd in oktober 2021 gelanceerd om alle communicatie vanuit Stad Oostende, gericht op kinderen, in een kindvriendelijk jasje te steken. Wie nog geen kennis maakte met James, kan het vrolijke figuurtje leren kennen op www.oostende.be/james

Bovendien voorziet de eerstelijnszone Oostende-Bredene samen met de gemeente Middelkerke en Stad Oostende een geschenkje voor alle kinderen die hun prikje krijgen. De kindjes kunnen kiezen tussen een kleurboek of een denkspelletje, waarmee ze zich rustig bezig kunnen houden tijdens de verplichte wachttijd na de vaccinatie.

De aanwezige verpleegkundigen, stewards en artsen zijn gewoon om met kinderen om te gaan en doen er alles aan om de kinderen en ouders gerust te stellen.

Video en stappenplan

Om kinderen en ouders zo goed mogelijk te informeren hoe de vaccinatie voor 5- tot 11-jarigen precies in zijn werk gaat, lanceren stad Oostende en gemeente Middelkerke vandaag deze video:

In dit filmpje worden alle stappen in het vaccinatiecentrum Northlaan doorlopen, samen met James. Er is ook een versie voorzien met een gebarentolk.

Eén afspraak per gezin met meerdere kinderen

Het vaccinatiecentrum dringt er op aan om de afspraak op voorhand te bevestigen. Om drukte in de wachtzaal te vermijden is het bovendien aangeraden dat er slechts één ouder per kind meekomt. Als er meerdere kinderen van 5 tot 11 zijn in het gezin, kunnen ouders het vaccinatiecentrum via mail of telefonisch contacteren om de afspraken te combineren.

Wie samen met zijn of haar kinderen het bezoek zo goed mogelijk wil voorbereiden, kan dat op verschillende manieren doen.

Veelgestelde vragen en callcenter

Op www.oostende.be/vaccinatie vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over vaccinatie van de 5- tot 11-jarigen: is vaccinatie voor kinderen veilig, wat als je kind eerder al besmet was met het coronavirus,… De pagina is gebaseerd op de meest recente informatie van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid.

Inwoners van Oostende en Middelkerke kunnen ook terecht bij het callcentrum, dat elke werkdag van 10 tot 18.00 uur bereikbaar is via het gratis nummer 0800 62 433 of op het e-mailadres vaccinatiecentrum@oostende.be. Je kan er terecht met vragen over het vaccinatiecentrum, voor algemene informatie of om de afspraak van je kind te annuleren of te verplaatsen.