Update corona: werken liggen stil, veilig winkelen en haal de Langestraat naar je thuis

Posted on Posted in Communicatie, Oostende - De Stad aan Zee

Alle niet-dringende wegwerkzaamheden in Oostende liggen stil, minstens tot en met 5 april. De stad en het Economisch Huis helpen handelaars om te garanderen dat er veilig kan gewinkeld worden. En via Facebook kan je van thuis uit toch genieten van de uitgaanssfeer van de Langestraat.

De huidige maatregelen tegen het coronavirus hebben een grote impact op de activiteiten van Stad Oostende. Voor Openbaar Domein betekent dit dat een aantal bedrijven die voor de stad wegwerkzaamheden uitvoerden, nu hun werking aanpassen. Hierdoor vallen noodgewongen een aantal wegwerkzaamheden stil. Niet-dringende interventies waarbij mensen met elkaar in contact komen, kunnen op dit moment niet plaatsvinden. Concreet gaat het over de (geplande) werken aan de Adolf Buylstraat, de Albert I-promenade, de Grintweg, de Victorialaan en de Jozef II straat. Dit is erg jammer, maar de volksgezondheid primeert vandaag.

Voor verschillende werven was dinsdag 17 maart tot nader order de laatste werkdag. Waar mogelijk werden de putten voorlopig hersteld. Alle putten herstellen is momenteel niet mogelijk. De technische ploegen hebben de werven zo veilig mogelijk achtergelaten: het materiaal werd verzameld en afgebakend met hekkens.

Virtuele Langestraat bij je thuis

De huidige situatie zorgt voor een gedwongen stilstand in de stad, maar gelukkig ook voor creativiteit. De befaamde clubs en cafés in de Langestraat blijven helaas nog een tijdje gesloten, maar op de Facebook-pagina ‘Uitgaan in Oostende’ kan je toch de sfeer van de Oostendse uitgaansbuurt blijven opsnuiven. Vandaag was er bijvoorbeeld een live dj-set van de Oostendse dj Greg Dela. Met dit initiatief wil Stad Oostende het verplichte thuisblijven wat leuker maken. Wie wil, kan de set van Greg Dela herbekijken op de Facebookpagina ‘Uitgaan in Oostende’. En wie de smaak te pakken heeft, houdt best diezelfde Facebookpagina goed in de gaten: de komende dagen en weken volgen er nog een aantal artiesten. Oostendenaren die het zelf zien zitten om eens een live dj-set te draaien voor de thuisblijvende feestvierders, kunnen zich ook via Facebook melden.

Afstand houden in de winkels

Sinds woensdagmiddag mogen enkel winkels die essentiële producten zoals voeding verkopen, geopend blijven. Het is erg belangrijk dat die handelszaken alle voorzorgen nemen om eventuele verdere besmettingen met het coronavirus te vermijden. Afstand houden en beschermende maatregelen zoals handhygiëne of het frequent ontsmetten van vaak aangeraakte oppervlakten zoals een toonbank of betalingsterminal, zijn cruciaal.

Het Economisch Huis coördineert deze maatregelen voor alle nog geopende Oostendse winkels en horecazaken waar je eten kan afhalen. De komende dagen zal men alle handelszaken aanspreken en aansporen om alle voorzorgsmaatregelen strikt na te leven. Het Economisch huis zal daarbij de winkeliers ondersteunen met informatie over welke maatregelen ze moeten nemen en hoe ze die praktisch kunnen organiseren in hun zaak.

Groenafval

Verder benadrukt de stad nog eens dat de groenophaling blijft plaatsvinden, net als de gewone afvalophaling. Daarbij worden ook de sociale afstandsregels gerespecteerd. De twee Oostendse containerparken zijn wel gesloten, minstens nog tot 5 april.