Vernieuwde Amandine opent voorjaar 2024 de deuren

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

In Oostende is een nieuwe fase gestart in de renovatie van de IJslandvaarder Amandine. Nadat dit voorjaar de buitenschil aangepakt werd, wordt nu het onthaal gemoderniseerd en het museumgedeelte in orde gebracht. Er komen multimedia-installaties om de museumbeleving naar een hoger niveau te tillen. De werken zijn reeds begonnen en na de oplevering zal het museumschip opnieuw openen voor het grote publiek.

De IJslandvaarder Amandine in Oostende ondergaat momenteel renovatiewerken, nadat de buitenzijde van het schip dit voorjaar al aangepakt werd.

In eerste instantie worden de scenografische wand en de onthaalbalie volledig afgebroken. In de onthaalruimte zal een nieuwe onthaalbalie geplaatst worden die voorzien wordt van drie schermen die informatie zullen geven over alles wat te beleven valt rond de visserij in Oostende. In de museumruimte naast het schip wordt een interactieve wand geplaatst van 28 meter lang.

Burgemeester Bart Tommelein: “Na de buitenschil, nemen we nu de binnenkant van onze prachtige Amandine onder handen. Het onthaal wordt gemoderniseerd en we brengen het museumgedeelte weer in orde. Daarna kunnen we de Amandine opnieuw openstellen voor het grote publiek. Met deze noodzakelijke werken zorgen we dat dit historisch schip klaar is voor de toekomst.”

In het museum zal het verhaal van de Oostendse visserij tot leven komen, met extra aandacht voor de IJslandvisserij. Coördinator van de scenografie in het museum is Ineke Steevens. Zij zorgt voor de inhoud van de interactieve wand en het digitale onthaal. Haar expertise zal bijdragen aan het creëren van een boeiende en informatieve ruimte. Bezoekers krijgen straks een samenspel te zien tussen de rijke geschiedenis en de toekomst van de visserij.

Om deze werken uit te voeren wordt er samengewerkt met Buro M, Ocular bvba en Helix Art & Technics bvba. De totale kosten voor het volledige project, inclusief meubilair, elektriciteitswerken, schilderwerken en multimedia-installaties, bedragen €238.960,33.De werken werden mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Europese Unie via de Brexit Adjustment Reserve. In het voorjaar van 2024 zal het museumschip opnieuw opengesteld worden voor het publiek.