Vlaamse regering sluit financieringsovereenkomst af met BAM voor Oosterweel

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018

Vandaag heeft de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein de financieringsovereenkomst met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) voor het Oosterweelproject goedgekeurd. De BAM leent 3,6 miljard euro van de Vlaamse overheid en zal dat bedrag over 35 jaar terugbetalen met de inkomsten van de tolheffing. Bart Tommelein: ‘Dankzij haar goede rating kan Vlaanderen aan gunstigere voorwaarden lenen dan als de BAM zelf de markt zou moeten opgaan. We maken in onze overeenkomst met de BAM duidelijke afspraken voor de toekomst, zodat we voldoende zekerheid inbouwen voor beide partijen.’

Gisteren keurde de Europese Investeringsbank (EIB) een lening van 1 miljard euro aan de Vlaamse overheid goed voor het Oosterweelproject. Vandaag gaf de Vlaamse regering groen licht voor de financieringsovereenkomst met de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM). De BAM gaat voor de bouw van Oosterweel bij de Vlaamse overheid een lening aan van 3,6 miljard euro.

De BAM zal die lening binnen de 35 jaar na de oplevering van de werken met de inkomsten van de tolheffing terugbetalen. De leningen die de Vlaamse overheid aan BAM verstrekt, zullen een looptijd tot 40 jaar hebben, aangezien de BAM pas begint terug te betalen als de werken klaar zijn. Gezien die lange looptijd zal de Vlaamse overheid zichzelf tussentijds moeten herfinancieren. Om dit herfinancieringsrisico in te dekken hebben de Vlaamse overheid en de BAM een rentemarge afgesproken van 1 procent boven de OLO-rente (de rente waaraan obligaties van de Belgische staat uitgegeven worden). In ruil voor deze marge is BAM verzekerd van een vaststaande rentekost over 40 jaar.

‘We kijken dus vooruit en houden in onze financieringsovereenkomst nu al rekening met eventuele risico’s bij de herfinanciering. Met de afgesproken rentemarge is de Vlaamse overheid zeker dat de herfinanciering betaalbaar is. Tegelijk is de rentekost voor de BAM stabiel en haalbaar over heel de looptijd van de lening’, zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein.

Strategische investering met groot economisch potentieel

De bouwkosten van Oosterweel zullen ook in de toekomst buiten de begrotingsdoelstellingen worden gehouden. De Vlaamse regering zal zowel bij de jaarlijkse begrotingsopmaak als bij de begrotingsaanpassing de meest recente prognoses opnemen. Vlaanderen rekent voor een goedkeuring van de begrotingsbehandeling door Europa ook op het lopende overleg met premier Michel. Die kondigde eerder aan dat hij Europa zal vragen om voor strategische investeringen met groot economisch potentieel jaarlijks 0,5 procent van het BBP te mogen afwijken van het afgesproken begrotingstraject. De Oosterweelverbinding staat op de lijst overheidsinvesteringen die daarvoor in aanmerking zouden komen. Eens de werken op kruissnelheid zijn, kost Oosterweel jaarlijks zo’n 0,15 procent van het BBP, wat dus past binnen de vraag aan Europa.

‘De Oosterweelverbinding is een strategische investering die niet alleen belangrijk is voor Vlaanderen maar voor heel Europa’, zegt Bart Tommelein. ‘Vlaanderen heeft een solide financieringsovereenkomst gesloten met de BAM. Dankzij onze goede rating kunnen we aan gunstigere voorwaarden lenen dan als de BAM zelf de markt zou moeten opgaan.’

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.