Vlaamse steun voor Oostendse projecten

Posted on Posted in Cultuur, Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Oostende kan binnenkort op heel wat Vlaamse subsidies rekenen in het kader van het toeristische relanceplan. Vier Oostendse projecten krijgen samen anderhalf miljoen euro. Het gaat om het Ensorpad aan het Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, een multifunctioneel servicepunt met 3D-model aan de Atlantikwall, muurschilderingen gebaseerd op James Ensor die binnen The Crystal Ship een nieuw digitaal project vormen, en een fysieke bezoekersbeleving en digitaal aanbod rond schilder Leon Spilliaert. Mu.ZEE ontvangt daarnaast nog vierhonderdduizend euro voor de restauratie van het Permekemuseum. 

In het kader van het het toeristische relanceplan van Toerisme Vlaanderen worden subsidies uitgereikt aan projecten die de toeristische sector een nieuwe boost moeten geven. Finaal worden er 80 van de 152 ingediende projecten weerhouden en gesubsidieerd, verspreid over Vlaanderen.

Burgemeester Bart Tommelein: “Onze toeristische sector krijgt een mooie boost met deze projecten. We zullen de volgende twee jaar samen met de stad en Toerisme Vlaanderen keihard werken om deze innoverende projecten op te leveren. Het is een mix van kunst en cultuur, maar evengoed toegankelijkheid voor fietsers en wandelaars rond het Duinenkerkje en Raversyde.”

Ensorpad – inrichting omgeving Duinenkerk (876.120 EUR)

Oostende bouwt een recreationele fietshub die de verschillende troeven in het gebied rond de Ensorkerk met elkaar verbindt. De interactie van een breed spectrum aan bezoekers, van mens tot dier, wordt mogelijk gemaakt. Oostende wordt nog meer op de kaart gezet als Ensorstad bij uitstek.

Servicepunt langs het fiets- en wandelnetwerk in het Provinciedomein Atlantikwall Raversyde (323.795 EUR)

Het fiets- en wandelnetwerk in het Provinciedomein Atlantikwal Raversyde wordt een nieuw multifunctioneel servicepunt en belevingsvolle pleisterplaats rijker. De beleving bestaat uit een 3D-model van het landschap en de bewoning zoals ze ooit geweest zijn. De globale scenografische visie voor de buitenomgeving wordt herzien.

Oostendse gevels worden digitale Ensor-hotspots (94.500 EUR)

“De Baden van Oostende” is één van James Ensors meest iconische werken. Het schilderij is een mozaïek van kleurrijke personages en badgasten rond het fin de siècle. Met dit project brengt de stad Oostende Ensors personages van het schilderij naar het straatbeeld. Een streetartist bootst de figuren na op Oostendse gevels. De verschillende muurschilderingen zullen samen een artistiek parcours en digitaal belevingsproject vormen. Kan jij alle figuren spotten?

Thuis in de wereld van Léon Spilliaert (214.200 EUR)

Bij het grote publiek valt Léon Spilliaert nog te vaak onder de noemer “onbekend is onbemind.” Daar hoopt Toerisme Oostende samen met Mu.ZEE verandering in te brengen. Ze ontwikkelen samen een fysieke bezoekersbeleving en een digitaal aanbod, waarmee de bezoeker zich een weg door het oeuvre van de kunstenaar kan banen.

WESTTOER

Naast deze uitsluitend Oostendse projecten werden er ook drie projecten van Westtoer goedgekeurd waar ook Oostende van kan genieten. Het gaat over een nieuwe digitale beleving rond de Grijze Garnaal, een project rond de Vlaamse Meesters en waar hun inspiratie vandaan komt en de inrichting van belevingsvolle picknickplaatsen. Voor deze drie projecten trekt de Vlaamse Overheid achthonderdvijftig duizend euro uit.

Mu.ZEE

Het Oostendse Mu.ZEE kan ook rekenen op een subsidie in het kader van de renovaties aan het Permekemuseum.

Permeke is een meervoud (414.600 EUR)

Constant Permeke wordt terug op de nationale en internationale kaart gezet. De eenzijdige perceptie op het oeuvre van de kunstenaar wordt opengetrokken. Het domein ‘De vier winden’ wordt opengesteld voor het grote publiek. Er wordt geïnvesteerd in de tuin en zijn ontsluiting. De toegankelijkheid van het woonhuis wordt aangepakt.