Vlaanderen behoudt uitstekende rating

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018

Vlaanderen heeft van Moody’s opnieuw een Aa2-rating gekregen, en doet daarmee beter dan de federale overheid. “We zijn één van de slechts vier regio’s binnen Europa die daarin slagen. Dit bewijst dat Vlaanderen het goed doet en de budgettaire discipline van deze Vlaamse regering loont”, aldus Vlaams viceminister-president Bart Tommelein. 

Vrijdag 28 september publiceerde Moody’s zijn jaarlijks ratingrapport. Vlaanderen krijgt daarin opnieuw een Aa2-rating. We hebben die mooie score te danken aan verschillende sterke punten: een sterke reputatie en voortdurende inzet op vlak van budgettaire discipline, een bescheiden schuldenlast en ruime toegang tot liquiditeit, en een sterke en gediversifieerde economische basis.

De rating van een regio is onlosmakelijk verbonden met de rating van de federale overheid. Ratingagentschappen beschouwen de rating van de federale overheid als een plafond dat een regionale overheid slechts in uitzonderlijke gevallen kan doorbreken. Vlaanderen haalt echter een Aa2-rating, en doet het zo beter dan de federale overheid die Aa3 behaalt.

Vlaams minister van Financiën en Begroting Bart Tommelein: “Een goede rating is heel belangrijk, daardoor betaalt Vlaanderen immers lagere rentekosten. We zijn één van de slechts vier regio’s binnen Europa die een betere rating hebben dan hun federale overheid. Dat is een gevolg van ons Vlaams begrotingsevenwicht. De Aa2-rating door Moody’s bewijst dat de budgettaire discipline van deze Vlaamse regering loont.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.