Wie niet tijdig in gekochte woning woont krijgt voortaan herinnering

Posted on Posted in Financiën & Begroting 2016 - 2018

Als je in Vlaanderen een woning koopt en aan bepaalde voorwaarden voldoet, krijg je een gunsttarief en betaal je minder registratierechten. Voortaan stuurt de Vlaamse Belastingdienst een herinneringsbrief naar kopers die drie maanden voor het verstrijken van de deadline nog niet in hun huis of appartement wonen. Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein: “Met die herinnering willen we ervoor zorgen dat mensen zich tijdig in regel kunnen stellen.”

Wie een woning koopt kan verschillende kortingen krijgen op de registratierechten. Vroeger ging het om klein beschrijf, abattement (voor de enige woning), bij-abattement (als de koper ook een hypotheek afsluit) en renovatie-abattement. Sinds 1 juni zijn die kortingen vervangen door een verlaagd tarief van 7% voor de enige gezinswoning, met een extra korting voor bescheiden woningen. Wie die woning ook nog ingrijpend energetisch renoveert betaalt slechts 6%, en als het om beschermde monumenten gaat amper 1%.

Om die gunsttarieven of kortingen te genieten, moet je wel binnen de afgesproken tijd ingeschreven zijn in het bevolkingsregister op het adres van je nieuwe woning. Voor het tarief van 7% heb je twee jaar tijd, voor een energetische renovatie krijg je vijf jaar. Wie niet op tijd aan de voorwaarden voldoet, moet alsnog het verschil met het gewone tarief van 10% betalen en riskeert er een belastingverhoging bovenop. Tenzij men kan aantonen dat het echt om een geval van overmacht gaat, zoals bij een echtscheiding, zware ziekte,…

De Vlaamse Belastingdienst controleert voortaan drie maanden vóór de deadline verstrijkt, of de koper reeds is ingeschreven op zijn of haar nieuw adres. Als dat niet het geval is, stuurt de dienst een herinneringsbrief om de koper te waarschuwen voor de financiële gevolgen. Zo krijgt die burger een ultieme kans om het aangegane engagement bij de koop van de woning na te komen.

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein: “Beschouw het als klantvriendelijkheid vanuit de Vlaamse overheid. Mensen verliezen de deadline soms uit het oog en komen plots voor voldongen feiten te staan. We sturen hen nu een extra herinnering zodat ze zich alsnog tijdig in regel kunnen stellen.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.