Bart Tommelein

VRT verkoopt steeds meer tv-programma’s aan het buitenland

Posted on Posted in Vlaams Parlement

Vorig jaar verkocht de VRT maar liefst 45 televisieprogramma’s aan het buitenland. In 2016 waren dat er slechts 18. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld) aan Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). Tommelein: “Sinds 2017 zet de VRT actief in op de internationale verkoop van programma’s. Dat zie je duidelijk in de cijfers. Ieder jaar, met uitzondering van een dipje in 2019, stijgt het aantal televisieproducties dat op buitenlandse kanalen te bekijken is. Ons Vlaams tv-landschap staat duidelijk op de kaart, in binnen- én buitenland.”

Een aantal jaren geleden maakte de VRT de strategische keuze om internationale partnerships aan te gaan met het oog op de valorisatie en financiering van Vlaamse content. Dat weerspiegelt zich in de cijfers. De VRT slaagt er samen met haar producenten in om extra middelen voor het volledige Vlaamse ecosysteem te genereren en Vlaamse creativiteit als exportproduct op de wereldkaart de zetten. Zo verkocht de Vlaamse openbare omroep in 2020 de rechten voor niet minder dan 45 tv-programma’s aan het buitenland. In 2016 gebeurde dat maar bij 18 producties.

Drie van de vijf meest verkochte programma’s  van de afgelopen 5 jaar zijn producties voor kinderen. De rechten van Nachtwacht, Campus en Ghost Rockers worden naast die van Professor T. en Salamander het vaakst aangekocht door het buitenland. De meeste verkopen gebeuren trouwens binnen de Europese Unie.

Het totale aantal verkochte televisieprogramma’s bestaat uit zowel interne, externe als coproducties. Een interne productie is volledig door de VRT geproduceerd. Een externe productie wordt geproduceerd door een extern productiehuis, maar wordt wel volledig door de VRT gefinancierd. Een coproductie ten slotte gebeurt samen met een externe speler of productiehuis en wordt deels door de VRT bekostigd.

2016 2017 2018 2019 2020
Verkochte interne producties 2 5 4 3 6
Verkochte externe producties 14 14 17 12 7
Verkochte co-producties 2 13 19 13 32
Totaal 18 32 40 28 45

Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open Vld): “We verwachten van de VRT dat hij als publieke omroep versterkend werkt voor ons Vlaams medialandschap, inclusief onze Vlaamse productiesector. Daarom staat in de beheersovereenkomst de opdracht om Vlaamse content internationale uitstraling te geven. De exportmogelijkheden en de internationale aandacht bieden namelijk een belangrijke meerwaarde voor de Vlaamse media en de productiesector in het bijzonder. Ook is het een welgekomen financieringsbron.”

Tommelein is tevreden over de evolutie van de cijfers: “Uit het antwoord van de minister blijkt dat vorig jaar maar liefst 45 Vlaamse televisieproducties werden aangekocht door het buitenland.. Op naar de kaap van 50.”