De Vlaamse regering heeft het voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd om de rekenmethodiek ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’ (EPB) te optimaliseren. Warmtepompen en zonneboilers zullen daardoor in de toekomst meer meetellen voor een gunstiger, lager E-peil van gebouwen. ‘Warmtepompen en zonneboilers zijn tot nu toe onterecht minder aantrekkelijk omdat ze onvoldoende verrekend werden in de EPB-scores. Dat zetten we recht’, aldus minister Tommelein.
Wie een nieuwe woning bouwt of een grondige energetische renovatie plant, moet voldoen aan voorwaarden met betrekking tot ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’, kortweg EPB. Het EPB wordt berekend aan de hand van de thermische isolatie, de ventilatie en de energieprestatie van een woning of ander gebouw. De energieprestatie is de optelsom van de netto energiebehoefte van een gebouw en de hoeveelheid hernieuwbare energie, en wordt uitgedrukt in het E-peil.
Voor het verplichte minimumaandeel hernieuwbare energie wegen bijvoorbeeld zonnepanelen tot nu toe veel zwaarder door dan warmtepompen en zonneboilers. Dat maakt deze laatste technologieën minder aantrekkelijk. ‘Elke vorm van hernieuwbare energie moet meetellen voor een lager E-peil. Daarom passen we de rekenmethode aan, waardoor ook de hernieuwbare energie uit warmtepompen en zonneboilers correct naar waarde wordt geschat’, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.
Tussenstap naar globale herziening EPB-regelgeving
Binnenkort wordt de EPB-software aangepast. De nieuwe rekenmethode gaat vanaf 1 januari 2018 van start. De huidige EPB-regelgeving bestaat sinds 1 januari 2006. De correcties aan de rekenmethode vormen een tussenstap. Tegelijkertijd werkt minister Tommelein volop aan een globale herziening van de EPB-regelgeving.