Zwembad Oostende krijgt naam van zwemster Brigitte Becue

Posted on Posted in Oostende - De Stad aan Zee

Het nieuwe zwembad aan de Northlaan krijgt de naam Brigitte Becue mee. De zwemster werd geboren in Oostende en scheerde hoge toppen op internationaal niveau. De naamgeving past in de plannen van Stad Oostende om meer vrouwen een plaats geven in het straatbeeld.

Het schepencollege besliste recent om het nieuwe stedelijke zwembad te vernoemen naar Brigitte Becue. De keuze sluit perfect aan bij de campagne rond ‘Meer Vrouw op Straat’ en de plannen van Stad Oostende om meer vrouwen een plaats geven in het straatbeeld. Brigitte Becue zwom een indrukwekkend palmares bijeen en werd in Oostende geboren. De zwemster is vereerd met de vernoeming. Intussen kwam er ook al positief advies van de Sportraad.De opening van het nieuwe zwembad is voorzien voor eind 2020. Tot dan blijft het huidige Zwembad toegankelijk, als is het nu nog gesloten door de coronamaatregelen.

OOSTENDE — Brigitte Becue (foto Davy Coghe)

Wie is Brigitte Becue?

Brigitte Becue – geboren in Oostende op  18 september 1972 – nam viermaal deel aan de Olympische Spelen, waarvan de eerste keer als vijftienjarige in 1988 op de spelen van Seoel. Een jaar later, op het EK zwemmen in Bonn, won de Belgische zwemster een zilveren medaille op de 200 meter schoolslag. Het was het begin van een succesvolle carrière met maar liefst 14 medailles op Europese en Wereldkampioenschappen, waarvan vijf keer goud op een EK.

De hele jaren ’90 was Becue een vaste waarde op de 100 en 200 meter schoolslag. Ze verbrak in 1998 ook twee keer het Europees record op de 100 meter schoolslag in korte baan. Haar laatste record (1’06”87) bleef vier jaar stand houden, tot in 2002. Brigitte Becue werd twee keer Belgisch Sportvrouw van het Jaar, in 1994 en 1995.