25.000 bezoekers in Het James Ensorhuis in Oostende

Posted on Posted in City Marketing, Cultuur, Oostende - De Stad aan Zee, Toerisme

Het James Ensorhuis in Oostende verwelkomde in januari zijn 25.000ste bezoeker sinds de opening midden juli. Ondanks alle coronabeperkingen zit Het James Ensorhuis daarmee perfect op schema. Ook de tevredenheid over het bezoek ligt zeer hoog.

Bij opstart mikte Het James Ensorhuis op 50.000 bezoekers per jaar. Zes maanden na de opening tikt de teller 25.000 bezoekers aan, een perfect rapport dus ondanks de coronabeperkingen. Daarnaast blijkt uit bevragingen dat meer dan 50% van de bezoekers van Het James Ensorhuis verblijfstoeristen zijn die overnachten in Oostende of de ruimere regio.

Burgemeester Bart Tommelein: “Ondanks de ongeziene omstandigheden waarin Het James Ensorhuis zijn eerste maanden moest starten, zijn dit fantastische cijfers. Nog belangrijker dan het aantal bezoekers is het feit dat iedereen zo enthousiast is over het belevingscentrum. We zullen dan ook in de toekomst met ons uniek verhaal van James Ensor uitpakken in de buurlanden, in samenwerking met Toerisme Vlaanderen.”

Minister Zuhal Demir: “Onze Vlaamse Kunst is al jaren een speerpunt in ons toeristisch beleid. Het doet ons zeker deugd dat Het James Ensorhuis momenteel al zoveel bezoekers over de vloer krijgt. Een Vlaamse meester beleven in zijn eigen huis, het slaat aan! Om zijn kunst echt te begrijpen, moet je naar de streek komen waar hij gewoond en gewerkt heeft, naar Oostende. We zien hierdoor het enorme potentieel dat het nog heeft om binnen- en buitenlandse toeristen aan te trekken naar Vlaanderen. Hier zetten we dan ook de komende jaren verder op in.”

Ook dit jaar pakt Het James Ensorhuis met nieuwe tentoonstellingen en verschillende acties. Zo wordt er samen met culinair curator van Oostende Kobe Desramaults een exclusief culinair event georganiseerd en zal er ook een traject worden opgestart met de Oostendse culinaire sector.

Het is de bedoeling om echt een totaalbeleving aan te bieden rond James Ensor in Oostende”, aldus Peter Craeymeersch, algemeen directeur van Toerisme Oostende vzw. “Bezoekers moeten Ensor voelen in elk aspect van hun verblijf in Oostende. Zo onderzoeken we bijvoorbeeld ook de link met Street Art Festival The Crystal Ship en zullen we een samenwerking bekijken met de Oostendse hotels om arrangementen op te zetten.”

James Ensor Recomposed by Athos Burez

Als onderdeel van Het James Ensorhuis worden er jaarlijks meerdere tijdelijke expo’s georganiseerd. Momenteel vindt hier de expo ‘James Ensor Recomposed by Athos Burez’ plaats en dit nog tot 18 april. Kunstfotograaf Athos Burez nam het wereldberoemde Ensorschilderij ‘De Baden van Oostende’ onder handen en gaf er een eigen interpretatie aan. Met honderden figuranten, een echt huzarenstuk dus.

Ensor in Reizen naar Morgen

Dit artistieke project van Athos Burez toont aan hoe kunst engageert en mobiliseert. De artistieke lens van de jonge kunstfotograaf bracht dit prachtig in beeld. Een uniek moment om even stil te staan bij (kust-)toerisme vroeger, nu en morgen. Een lokroep die enkele duo’s niet konden weerstaan en het debat aangingen. In de reeks ‘Reizen naar Morgen’ gaan experten in dialoog over de maatschappelijke thema’s die Athos Burez integreerde in zijn remake van De Baden van Oostende van James Ensor. Ontdek alle video’s via de Facebookpagina ‘Oostende Ensorstad‘.

Welkom Thuis

Vanaf 29 april opent de nieuwe expo ‘Welkom Thuis, Ensor in de KBC Collectie’. De indrukwekkende collectie van KBC bestrijkt verschillende periodes uit de carrière van de kunstenaar. Zo omvat de collectie een zo goed als complete verzameling prenten waaronder etsen, lithografieën, olieverfwerken en tekeningen. Topwerk tijdens de expo is “Pierrot en Geraamten”, een typisch Ensoriaans werk uit 1905, aangevuld met zelfportretten, stillevens en het werk met de poëtische titel “Vervlogen parfum, Verwelkte Bloemen”. Deze tentoonstelling zal lopen tot 29 augustus 2021.