Coronacijfers in Oostende: wekelijkse update (9/02)

Posted on Posted in Communicatie, Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

Wekelijks geven Stad Oostende en de Eerstelijnszone een update over de coronacijfers. Het aantal besmettingen in Oostende is met 20% gedaald deze week. Behalve woonzorgcentrum A. Lacourt, zijn alle woonzorgcentra in Oostende volledig coronavrij. In de Oostende ziekenhuizen blijft het aantal patiënten met corona min of meer gelijk. In het vaccinatiecentrum vindt deze week een tweede dry run plaats. Het zwembad kan morgen opnieuw openen.

De afgelopen week werden er in Oostende 168 besmettingen met Covid-19 vastgesteld. Dat is een daling van bijna 20% in vergelijking met vorige week. Relatief zijn dat ongeveer 234,5 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer 27% van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 60-plussers (45 in totaal). De cijfers gaan dus in de goede richting.

Het blijft vrij druk in het coronatestcentrum, met vorig weekend 181 testen. Momenteel geven nog steeds zo’n 10% van de afgenomen testen een positief testresultaat.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

Behalve woonzorgcentrum A. Lacourt, zijn alle woonzorgcentra in Oostende nu coronavrij. In sommige Oostendse wzc’s werd de tweede prik van de vaccinatie intussen al toegediend aan bewoners en personeel, in andere – zoals wzc De Boarebreker – staat dat deze week gepland. Dit is uiteraard goed nieuws en zorgt ervoor dat die woonzorgcentra ook beschermd zullen zijn tegen het virus.  De veiligheidscel van Stad Oostende geeft dan ook het advies dat er tien dagen na de tweede prik opnieuw bezoekers kunnen langskomen in de woonzorgcentra.

In wzc A. Lacourt verblijven nu in totaal 50 bewoners in cohortzorg. Zes bewoners worden momenteel in het ziekenhuis verzorgd. Het vaste personeel wordt ondersteund door de medische component van Defensie en door het agentschap Zorg en Gezondheid. De tweede vaccinatieprik werd uit voorzorg met twee weken uitgesteld.

In de Oostendse ziekenhuizen blijft het aantal patiënten met corona ongeveer gelijk. In AZ Damiaan worden op dit moment 33 patiënten met Covid verzorgd, waarvan 4 mensen intensieve zorgen krijgen. In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het over 15 patiënten die behandeld worden na besmetting met het coronavirus, waarvan 1 op de afdeling Intensieve Zorgen. In het revalidatieziekenhuis BZIO zijn er op dit moment 22 patiënten met corona, al wijzen de laatste (voorlopige) testresultaten uit dat dit aantal zou zakken naar slechts 8 patiënten die nog positief zijn.

Vaccinatiecentrum

De eerste dry run in het vaccinatiecentrum in Kursaal is vorige week goed verlopen. Deze week staat er een nieuwe dry run gepland, dit keer met twee vaccinatielijnen tegelijkertijd. Ook het digitaal afsprakensysteem van de Vlaamse Overheid zal nu uitgebreid getest worden. Het mobiliteitsplan is zo goed als af. Voor het vervoer van mensen die minder mobiel zijn, zal onder andere samengewerkt worden met de mutualiteiten.

Maatregelen

Het Overlegcomité besliste vorige week over een aantal gewijzigde maatregelen, onder andere voor de kappers, de immosector en de vakantieparken. In Oostende is intussen alles voorbereid voor een vlot verloop van de krokusvakantie volgende week. Net zoals in de kerstvakantie zullen de stewards van het Stadsteam opnieuw actief zijn in het stadscentrum. Ze zorgen ervoor dat er geen (onbedoelde) samenscholingen ontstaan, herinneren mensen aan de mondmaskerplicht en helpen hen ook met juiste looprichting in sommige drukkere winkelstraten.

Het stedelijk zwembad zal normaal morgen opnieuw kunnen openen. Vorige week werd beslist om het zwembad uit voorzorg tijdelijk te sluiten, nadat bij het personeel enkele besmettingen werden vastgesteld. Alle medewerkers werden intussen al twee keer getest.

Het strenge winterweer doet veel mensen dromen van schaatsen op natuurijs. Het Vlaams Agentschap Natuur en Bos staat dit niet toe, tenzij een stad of gemeente zelf op eigen verantwoordelijkheid toelaat dat er kan geschaatst worden op een bepaalde plaats en daar zelf ook de coronamaatregelen handhaaft. Stad Oostende bekijkt de komende dagen samen met de veiligheidsdiensten, de Lokale Politie en de Brandweer, of schaatsen op bepaalde plaatsen in Oostende haalbaar en (corona-)veilig kan georganiseerd worden.