Rand Maria-Hendrikapark krijgt facelift: lichtrijk en biodivers

Posted on Posted in Klimaat, Oostende - De Stad aan Zee, Openbaar Domein

Binnenkort starten er omgevingswerken aan de rand van het Maria-Hendrikapark, nabij de Gouwelozestraat. De bosrand van het park wordt uitgebreid met maar liefst 350 nieuwe struiken en bomen en wordt een stuk biodiverser. 

Meer lichtinval voor de gracht en de moestuinen

In de huidige situatie vind je achter de volkstuinen in de Gouwelozestraat een begroeide en overschaduwde gracht en een smalle bosstrook, die de rand vormt van het Maria-Hendrikapark. De bedoeling is om een aantal bomen te rooien aan de begroeide overschaduwde gracht zodat het water opnieuw kan bufferen in de gracht en de volkstuintjes heel wat meer zonlicht zullen krijgen.

Langs de gracht wordt dan een doorgang van 3 meter gemaakt, in functie van toekomstig onderhoud. Bijkomend wordt de huidige bosrand uitgebreid met heel wat extra struiken en bomen zodat het park een brede én gelaagde biodiverse bosrand krijgt.

Vlinders, roodborstjes en eekhoorns

Er komen dus een aantal nieuwe boom- en struiksoorten bij, zoals de meidoorn, els, lijsterbes en hazelaar. Deze planten zijn de ideale habitat voor allerlei dieren, gaande van de kleinste insecten (bijen, hommels, vlinders,…) tot vogels (mezen, roodborstjes, vinken,…) en kleine zoogdieren (egels, eekhoorns,…).

De ingreep langs de bosrand is niet alleen dringend nodig om voldoende water te kunnen bufferen in de aanwezige gracht, maar zal tegelijk voor een optimaal ecologisch evenwicht zorgen. Heel wat bomen die er nu staan zijn aangetast door ziekte (vb. essenkanker) of hebben onvoldoende stabiliteit om verder te kunnen groeien omwille van het overtollige water dat nergens weg kan. De onderhoudszone krijgt bovendien een extensief beheer wat betekent dat deze zone een ruige plantengroei zal kennen. Opnieuw met kansen voor vlinders en andere insecten.