Alertfase door stijgend aantal coronabesmettingen in Oostende: blijf voorzichtig en volg de maatregelen

Posted on Posted in Covid-19, Oostende - De Stad aan Zee

De coronabesmettingen in Oostende blijven al 7 dagen op rij stijgen. Hierdoor bevindt Oostende zich in alertfase en is de Veiligheidscel samengekomen om de situatie goed op te volgen. Voorzichtig zijn en de maatregelen volgen, blijft de boodschap. Let op, in de huisartsenwachtpost kan je niet terecht voor een PCR-test of een attest op basis van een positieve (zelf)test.

Het aantal coronabesmettingen in Oostende stijgt opnieuw. Afgelopen week raakten 110 inwoners besmet. Relatief gaat het om 153 besmettingen per 100.000 inwoners. De reële besmettingscijfers zijn wellicht nog hoger want niet iedereen laat een coronatest afnemen. Doordat er de afgelopen week minstens 7 dagen een toename was in het aantal geregistreerde besmettingen in onze stad, bevindt Oostende zich in alertfase. De situatie moet dan nauwgezet opgevolgd worden om tijdig te kunnen ingrijpen als de toestand verslechtert. Daarom is de Veiligheidscel opnieuw samengekomen.

Geen reden tot paniek in ziekenhuizen en woonzorgcentra

Er is geen reden tot paniek. Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met corona neemt toe, maar deze patiënten hebben momenteel geen intensieve zorgen nodig. In de woonzorgcentra blijft het aantal besmettingen ook onder controle, er is slechts 1 bewoner besmet met het coronavirus.

Blijf voorzichtig en volg de maatregelen

De Veiligheidscel roept op om voorzichtig te zijn en de maatregelen te blijven volgen: regelmatig je handen ontsmetten, waar mogelijk 1,5 meter afstand houden of een mondmasker dragen, vooral afspreken in buitenlucht en de sociale contacten beperken. Het is erg belangrijk dat wie ziek is thuisblijft en in aanwezigheid van huisgenoten een mondmasker draagt. Ook goed ventileren van gesloten ruimtes blijft een essentiële maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Testen bij symptomen

Heb je symptomen? Doe dan een zelftest of snelle antigeentest (via sommige apotheken of de huisarts). Is de test positief, blijf dan binnen. Voor een PCR-test kan je met CPTC-code terecht in het ziekenhuis of in ZorgConnect aan Zee (Prikcentrum CRI Oostende) in de Torhoutsesteenweg 66 in Oostende. In de huisartsenwachtpost kan je niet terecht voor coronatesten. Je kan er ook geen attesten of certificaten op basis van een positieve (zelf)test krijgen, hiervoor moet je contact opnemen met je huisarts.